Pojavnost mikotoksina u komercijalnim pivima hrvatskih industrijskih i craft pivovara (CROSBI ID 406741)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pejić, Sonja
Velić, Natalija ; Šarkanj Bojan
hrvatski
Pojavnost mikotoksina u komercijalnim pivima hrvatskih industrijskih i craft pivovara
Sažetak: Tijekom skladištenja i na polju žitarice su izložene različitim vrstama plijesni koje biosintetiziraju vrlo toksične sekundarne metabolite - mikotoksine. Mikotoksini kontaminirajući žitarice koje se koriste u proizvodnji piva dospijevaju u sladovinu i pivo. Cilj istraživanja bio je usporediti pojavnost mikotoksina u devetnaest craft i petnaest industrijskih piva. Deoksinivalenol je mikotoksin skupine trihotecena kojeg biosintetiziraju plijesni roda Fusarium. Tijekom procesa proizvodnje piva DON je stabilan te prelazi iz sladovine u pivo i nusproizvode procesa - otpadni kvasac i trop. Analiza prisutnosti DON-a u pivima je izvođena na sustavu za tekućinsku kromatografiju sa masenom spektrometrijom – LC- MS/MS. U usporedbi sa craft pivima, rezultati istraživanja ukazuju na veće koncentracije DON-a u industrijskim pivima.
mikotoksini ; deoksinivalenol ; LC-MS/MS ; pivo
nije evidentirano
engleski
The occurrence of mycotoxins in commercial beers Croatian industrial and craft breweries
nije evidentirano
mycotoxins ; deoxynivalenol ; LC_MS/MS ; beer
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
26.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek