Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 836527

Povijest poraženih


Markovina, Dragan
Povijest poraženih, Zagreb: Jesenski i Turk, 2015 (monografija)


Naslov
Povijest poraženih
(History of defeated)

Autori
Markovina, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, ostalo

Izdavač
Jesenski i Turk

Grad
Zagreb

Godina
2015

Stranica
308

ISBN
978-953-222-749-9

Ključne riječi
Talijani iz Dalmacije; Dalmatinski Srbi; modernizacija; antifašizam; jugoslavenstvo; Goran Babić; Branimir Štulić; Miloš Žanko; Stipe Šuvar; Vicko Krstulović.
(Dalmatian Italians; Dalmatian Serbs; modernism; antifascism; Yugoslavia; Stipe Šuvar; Miloš Žanko; Vicko Krstulović; Branimir Štulić.)

Sažetak
Iako se u društvenom imaginariju već duže vrijeme, kad je riječ o historiografiji, barata tvrdnjom kako povijest pišu pobjednici, na primjeru hrvatskog društva mogli bismo otići i korak dalje. Ovdje, naime, pobjednici znatno više brišu nego što pišu povijest. Čitav koncept nacionalističke mitologije, koja se upražnjava u masovnim medijima i obrazovnom sustavu, kojom se želi opravdati aktualno stanje svijesti, počiva na ideološkim mitovima i poluistinama u kojima nema mjesta za one procese, pojedince i pokrete koji se s njima nisu slagali, aktivno su im se suprotstavili, da bi na kraju bili poraženi. Ova je knjiga pokušaj da se navedenim procesima, pojedincima i pokretima ponudi pravo glasa u ovdašnjoj historiografiji i publicistici. I to iz dva razloga. Prvo, bez uvida u motive i djelovanja nekoga tko je stajao s druge strane, pored toga što iznevjeravamo matičnu historiografsku struku, ne možemo razumjeti povijesne procese. Drugo, temeljna je humanistička potreba da se i tim ljudima ponudi pravo glasa i na taj način im se prizna pravo građanstva. Da nas isključivost nikamo nije dovela, to je valjda posve jasno. Tim više inzistiranje na državotvornoj mitologiji, koja se prema povijesnom nasljeđu i prema činjenicama odnosi s pozicija devetnaestostoljetnog nacionalnog romantizma, pored toga što djeluje potpuno anakrono, ukazuje na kompleks manje vrijednosti koje ovo društvo sustavno uzgaja tijekom proteklih četvrt stoljeća, bez naznaka da bi ga u skorije vrijeme moglo napustiti.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Dragan Markovina (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Markovina, Dragan
Povijest poraženih, Zagreb: Jesenski i Turk, 2015 (monografija)
Markovina, D. (2015) Povijest poraženih. Zagreb, Jesenski i Turk.
@book{book, author = {Markovina, D.}, year = {2015}, pages = {308}, keywords = {Dalmatian Italians, Dalmatian Serbs, modernism, antifascism, Yugoslavia, Stipe \v{S}uvar, Milo\v{s} \v{Z}anko, Vicko Krstulovi\'{c}, Branimir \v{S}tuli\'{c}.}, isbn = {978-953-222-749-9}, title = {History of defeated}, keyword = {Dalmatian Italians, Dalmatian Serbs, modernism, antifascism, Yugoslavia, Stipe \v{S}uvar, Milo\v{s} \v{Z}anko, Vicko Krstulovi\'{c}, Branimir \v{S}tuli\'{c}.}, publisher = {Jesenski i Turk}, publisherplace = {Zagreb} }