Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Iseljenici iz Splita u Mlecima i njihova uključenost u pomorska zanimanja - tragom oporučnih spisa (15. – 17. stoljeće) (CROSBI ID 639684)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Čoralić, Lovorka Iseljenici iz Splita u Mlecima i njihova uključenost u pomorska zanimanja - tragom oporučnih spisa (15. – 17. stoljeće) // Pomorski Split do početka XX. stoljeća. Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Splitu 26. i 27. rujna 2016. / Cambi, Nenad ; Duplančić, Arsen (ur.). Split: Književni krug Split, 2019. str. 213-225

Podaci o odgovornosti

Čoralić, Lovorka

hrvatski

Iseljenici iz Splita u Mlecima i njihova uključenost u pomorska zanimanja - tragom oporučnih spisa (15. – 17. stoljeće)

Migracije s istočne jadranske obale u Veneciju bile su, tijekom dugog niza stoljeća, jedna od najvažnijih sastavnica hrvatsko-mletačkih odnosa, a Hrvati su u glavnom gradu Serenissime činili osobito brojnu i zapaženu nacionalnu zajednicu. Među njima prednjačili su – uz useljenike iz Boke kotorske – Dalmatinci iz gradova Zadar, Šibenik, Trogir i Split. Istraživanje u ovom radu upravljeno je na posebnu profesionalnu skupinu useljenika iz Splita – pomorce. Rad se zasniva na proučavanju gradiva iz Archivio di Stato di Venezia (fond: Notarile testamenti), a vremenski obuhvaća razdoblje od 15. do 17. stoljeća. U radu se, tragom oporučnih spisa, razmatraju razdoblja najučestalije prisutnosti splitskih pomoraca u Veneciji, njihova uključenost u razne profesije vezane uz pomorstvo, gospodarske mogućnosti ove skupine useljenika, kao i mjesta njihova stanovanja prema mletačkim gradskim predjelima. Važna se pozornost pridaje njihovom obiteljskom i društvenom svakodnevlju, uklopljenosti u mletačku sredinu, načinu iskazivanja njihove religioznosti, kao i odnosima sa sunarodnjacima zavičajem iz drugih dijelova istočnoga Jadrana. Iz načinjene raščlambe razvidno je da su pomorci iz Splita činili – unutar splitske skupine hrvatskih useljenika – značajan i prepoznatljiv korpus koji je sveukupno pridonosio njezinoj brojnosti i cijenjenosti u mletačkom gospodarskom i društvenom životu.

Split ; Mleci ; Mletačka Republika ; pomorstvo ; srednji vijek ; rani novi vijek

nije evidentirano

engleski

Emigrants from Split in Venice and their participation in naval professions – following the traces of testaments (from the fifteenth to the seventeenth century)

nije evidentirano

Split ; Venice ; Republic of Venice ; seamanship ; the Middle Ages ; Early Modern Age

nije evidentirano

Podaci o prilogu

213-225.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Pomorski Split do početka XX. stoljeća. Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Splitu 26. i 27. rujna 2016.

Cambi, Nenad ; Duplančić, Arsen

Split: Književni krug Split

978-953-163-493-9

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Povijest