Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sphingoid bases in milk of healthy women (CROSBI ID 639541)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Potočki, Slavica ; Karmelić, Ivana Sphingoid bases in milk of healthy women // Knjiga sažetaka = Book of Abstracts. 2016. str. 1-1

Podaci o odgovornosti

Potočki, Slavica ; Karmelić, Ivana

engleski

Sphingoid bases in milk of healthy women

Sfingolipidi su grupa lipida kojima je zajednička dugolančana sfingoidna baza. Najzastupljenije sfingoidne baze u sisavaca jesu sfingozin i sfinganin. Sfingolipidi su prisutni u svim eukariotskim stanicama. Sudjeluju u raznim prijeko potrebnim metaboličkim, neurološkim i unutarstaničnim signalnim procesima. Mijenjaju se tijekom staničnog rasta, diferencijacije i maligne transformacije. te se povezuju s procesima na površini stanice koji su važni za prijenos signala u unutrašnjost stanice. Sfingolipidi i njihovi razgradni produkti (npr. sfingozin i ceramid) jesu biološki aktivni spojevi s anti-tumorskim i bakteriostatskim svojstvima. Iako ovi spojevi nisu esencijalni sastojci hrane, istraživanja ukazuju na ulogu njihovih razgradnih produkata u održavanju zdravlja, te stoga i nužno unošenje određene količine sfingolipida hranom u organizam. Poznato je da majčino mlijeko ima čitav niz biokemijskih, metaboličkih, prehrambenih i imunoloških značajki te u potpunosti zadovoljava potrebe dojenčeta. Sastav majčinog mlijeka je dinamičan. Mijenja se ovisno o prehrani, duljini laktacije, a postoji razlika i između populacija. Cilj ovog istraživanja je bio odrediti koncentracije slobodnog i ukupnog sfingozina i sfinganina u mlijeku zdravih žena trećeg, petog, sedmog, četrnaestog i četrdesetdrugog dana laktacije. U tu svrhu sfingolipidi su ekstrahirani iz mlijeka, a slobodne i ukupne sfingoidne baze su dobivene baznom, odnosno kiselom hidrolizom. Analiza sfingozina i sfinganina provedena je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Za derivatizaciju sfingozinskih baza prije nanošenja na kolonu upotrijebljen je ortoftaldialdehid (OPA) reagens. Koncentracija slobodnog sfingozina bila je najveća trećeg, a najmanja četrdesetdrugog dana, dok je koncentracija slobodnog sfinganina bila najveća petog, a najmanja četrdesetdrugog dana. Omjer slobodni sfinganin/sfingozin je bio najveći petog, a najmanji trećeg dana laktacije. Koncentracije ukupnog sfingozina i sfinganina bile su najveće petog dana, a najmanje četrdesetdrugog dana laktacije. Omjer ukupni sfinganin/sfingozin je bio najveći petog, a najmanji trećeg kao i četrdesetdrugog dana laktacije. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da se koncentracije sfingozinskih baza od petog dana laktacije smanjuju. Razlika između najmanje i najveće koncentracije ukupnog sfingozina i sfinganina bila je manja nego kod slobodnih sfingozinskih baza.

sphingolipids ; HPLC ; milk

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

1-1.

2016.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-6894-58-1

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka = Book of Abstracts

Podaci o skupu

16.Ružičkini dani "DANAS ZNANOST - SUTRA INDUSTRIJA"

poster

21.09.2016-23.09.2016

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti