Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva u sokovima (CROSBI ID 406330)

Ocjenski rad | diplomski rad

Forgić, Kristina Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva u sokovima / Kovač, Spomenka (mentor); Bušić, Valentina (neposredni voditelj). Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju, . 2012

Podaci o odgovornosti

Forgić, Kristina

Kovač, Spomenka

Bušić, Valentina

hrvatski

Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva u sokovima

Flavonoidi u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svoje antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti. Zbog toga su zanimljivi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Zadatak ovog rada je opisati i objasniti polifenolne spojeve i njihovu antioksidacijsku aktivnost u sokovima. Djelotvornost polifenolnih spojeva, kao hvatača slobodnih radikala, uvjetovan je rasporedom slobodnih hidroksilnih skupina na flavonoidnoj jezgri. OdreĎen je sadržaj polifenolnih spojeva i njihova antioksidacijska aktivnost u voću, njihovim džemovima i svježim i uskladištenim voćnim sokovima. Dokazano je i sinergističko djelovanje vitamina C i polifenola.

polifenoli; antioksidansi; antioksidacijska aktivnost; voćni sok; voćni džem

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of polyphenols in juice

nije evidentirano

polyphenols; antioxidants; antioxidant activity; frut juice; frut jam

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

30.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju

Osijek

Povezanost rada

Kemija