Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva u sokovima (CROSBI ID 406330)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Forgić, Kristina
Kovač, Spomenka
Bušić, Valentina
hrvatski
Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva u sokovima
Flavonoidi u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svoje antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti. Zbog toga su zanimljivi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Zadatak ovog rada je opisati i objasniti polifenolne spojeve i njihovu antioksidacijsku aktivnost u sokovima. Djelotvornost polifenolnih spojeva, kao hvatača slobodnih radikala, uvjetovan je rasporedom slobodnih hidroksilnih skupina na flavonoidnoj jezgri. OdreĎen je sadržaj polifenolnih spojeva i njihova antioksidacijska aktivnost u voću, njihovim džemovima i svježim i uskladištenim voćnim sokovima. Dokazano je i sinergističko djelovanje vitamina C i polifenola.
polifenoli; antioksidansi; antioksidacijska aktivnost; voćni sok; voćni džem
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of polyphenols in juice
nije evidentirano
polyphenols; antioxidants; antioxidant activity; frut juice; frut jam
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
30.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek