Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj strojne mužnje na temperaturu vimena koza koristeći change over pokusni plan (CROSBI ID 406319)

Ocjenski rad | diplomski rad

Odorčić, Marina Utjecaj strojne mužnje na temperaturu vimena koza koristeći change over pokusni plan / Džidić, Alen (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2016

Podaci o odgovornosti

Odorčić, Marina

Džidić, Alen

hrvatski

Utjecaj strojne mužnje na temperaturu vimena koza koristeći change over pokusni plan

Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj strojne mužnje na temperaturu vimena putem komparacije podataka zabilježenih prije i poslije mužnje metodom infracrvene termografije. Istraživanje utjecaja skidanja muzne jedinice pri različitim postavkama (protok mlijeka od 200 ml/min uz slijepu mužnju trajanja 30-60 sekundi, 200ml/min, 500 ml/min) proučavan je kod alpina pasmine koza. Jedinke su podijeljene u tri skupine po 24 koze gdje su tretmani primijenjivani na svaku kozu tijekom svaka tri od ukupno devet tjedana. Provedeno je mjerenje područja mliječne žlijezde, baze, sredine, vrha te površine cijele sise na 1749 termograma. Za analizu dobivenih podataka korištena su dva miješana linearna modela. Prvi model kao fiksni utjecaj uključuje tretman, područje mjerenja, mjerenje prije i poslije mužnje te interakciju tretmana i opažanja prije i poslije mužnje. U drugi model dodana je interakcija mjerene površine i opažanja prije i poslije mužnje. Oba modela sadrže jedinku kao slučajni utjecaj. Utvrđeno je smanjenje temperature nakon mužnje među svim tretmanima. Najmanja odstupanja u temperaturi zabilježena su pri skidanju muzne jedinice pri protoku mlijeka 500 ml/min u oba modela. Rezultati interakcije mjerene površine i opažanja prije i poslije mužnje pokazali su gradijalno smanjenje temperature od površine mliječne žlijezde.Najmanje odstupanje temperature zabilježeno je u području vrha sise te najveće u području njene baze. Smanjenje temperature moglo bi se objasniti kongestijom tkiva sise uzrokovanom pritiskom sisne gume u fazi kompresije.

Strojna mužnja; Alpina; Infracrvena termografija; Skidanje muzne jedinice; Temperatura

nije evidentirano

engleski

The effect of machine milking on goat udder temperature using changeover experimental design

nije evidentirano

Machine milking; Alpina; Infrared thermography; Cluster removal; Temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

27.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)