Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 834901

Analiza pogrešaka lovaca kod procjene udaljenosti cilja


Tomljanović, Kristijan; Grubešić, Marijan; Seletković, Ante; Malnar, Maja
Analiza pogrešaka lovaca kod procjene udaljenosti cilja // Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 7-8 (2016), 339-345 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Analiza pogrešaka lovaca kod procjene udaljenosti cilja
(An error analysis of hunters in estimating the target distance)

Autori
Tomljanović, Kristijan ; Grubešić, Marijan ; Seletković, Ante ; Malnar, Maja

Izvornik
Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva (0373-1332) 7-8 (2016); 339-345

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Procjena udaljenosti; lovci; lovno gospodarenje; stanište
(Estimation of distance; hunters; hunting management; habitat)

Sažetak
U svakodnevnom lovnom gospodarenju pravilna procjena udaljenosti pojedine divljači, naročito vrsta krupne divljači, od presudnog je značenja kod izvršavanja odstrela. Većina pušaka užljebljene cijevi koja se danas koristi za odstrel opremljena je optičkim nišanima koji se u pravilu upucavaju na 100 – 150 m. Zavisno o kalibru, visini optičkog nišana, težini zrna metka, udaljenosti i kutu pod kojim se gađa, kao i još nekim manje važnim parametrima ovisi uspješnost samog odstrela odnosno točnost pogotka. Često puta razlog promašaja kod pokušaja odstrela treba tražiti upravo u pogrešno procjenjenoj udaljnosti divljači koja se cilja. U radu je analiziran utjecaj različitih čimbenika na pogreške kod procjene udaljenosti cilja. Procjena udaljenosti objekata u prirodi istraživana je na uzorku od 40 lovaca različite životne dobi, lovačkog staža i obrazovanja. Istraživanje je provedeno u reljefno tri tipa staništa, nizinskom (do 200 m.n.v.), brdskom (200 – 800 m.n.v.) i gorskom dijelu (preko 800 m.n.v.). Kako bi se otklonila pristranost svaki lovac je testiran na deset različito udaljenih objekata. Kontrolna mjerenja izvršena su laserskim daljinomjerom. Dobiveni rezultati pokazuju kako je pogreška procjene udaljenosti samo donekle povezana sa lovačkim iskustvom te je u većoj mjeri ovisna o životnoj dobi. Najviše griješe najmlađi i najstariji lovci dok je pogreška najmanja kod lovaca životne dobi 40 – 60 god. Gledano lovački staž najviše su griješili lovci sa lovačkim stažom 10 – 20 god. Analizom stupnja obrazovanja i pogrešaka odstrela ustanovljeno je kako su najmanje pogreške zabilježene kod lovaca visokog obrazovanja. Svi lovci prosječno procjenjuju manju udaljenost od stvarno izmjerene. Porastom udaljenosti povećava se i pogreška procjenjene udaljenosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-4250 - Uloga biotičkih čimbenika na vitalnost poljskoga jasena (Fraxinus angustifolia Vahl.) u poplavnim šumama Hrvatske (Josip Margaletić, )

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus