Utjecaj perioda branja na fenolni sastav i antioksidacijska svojstva petrovca (CROSBI ID 406158)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mihajlovski, Marija
Generalić Mekinić, Ivana
hrvatski
Utjecaj perioda branja na fenolni sastav i antioksidacijska svojstva petrovca
Petrovac (Crithmum maritimum L.) se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini i kulinarstvu, a posljednjih godina je ponovno otkriven i postao je zvijezda priobalne gastronomije. Iako je ova biljka predmet velikog broja istraživanja, ona su uglavnom usmjerena na ispitivanja eteričnog ulja, dok su istraživanja polarnih komponenti znatno rjeđa. U ovom radu su istraženi kemijski sastav i antioksidacijska aktivnost polarnih ekstrakata petrovca ubranog u različitim periodima vegetacije (veljača, travanj, lipanj, kolovoz, listopad i prosinac). Fenolni spojevi u ekstraktima određeni su HPLC tehnikom, dok su za određivanje antioksidacijske aktivnosti korištene ORAC i Briggs-Rauscher. Dobiveni rezultati su uspoređeni s rezultatima prethodnih istraživanja koja su uključivala određivanje ukupnih fenola metodom flavonoida i neflavonoida, klorogenske kiseline te biološke aktivnosti uzoraka metodama FRAP i DPPH. Iz dobivenih rezultata izvedeni su zaključci o promjenama u sastavu i svojstvima petrovca u različitim periodima vegetacije.
petrovac ; etanolni ekstrakt ; fenoli ; HPLC ; ORAC ; Briggs-Rauscher metoda
nije evidentirano
engleski
Harvest time influence on phenolic composition and antioxidant properties of sea fennel
nije evidentirano
sea fennel ; ethanolic extracts ; phenolics ; HPLC ; ORAC ; Briggs-Rauscher method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
27.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split