Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 834509

Ekologija klijanja sjemenki hrvatskih zakonom strogo zaštićenih vrsta


Sandev, Dubravka; Kovačić, Sanja
Ekologija klijanja sjemenki hrvatskih zakonom strogo zaštićenih vrsta // Knjiga sažetaka Petog hrvatskog botaničkog simpozija s međunarodnim sudjelovanjem / Rešetnik, Ivana ; Ljubešić, Zrinka (ur.).
Zagreb: Correctus Media doo, 2016. str. 122-123 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ekologija klijanja sjemenki hrvatskih zakonom strogo zaštićenih vrsta
(Seed germination ecology of Croatian statutorily strictly protected species)

Autori
Sandev, Dubravka ; Kovačić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka Petog hrvatskog botaničkog simpozija s međunarodnim sudjelovanjem / Rešetnik, Ivana ; Ljubešić, Zrinka - Zagreb : Correctus Media doo, 2016, 122-123

ISBN
978-953-8097-00-3

Skup
Peti hrvatski botanički simpozij s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 22-25.09.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ekologija klijanja sjemenki
(Seed germination ecology)

Sažetak
U Botaničkom vrtu PMF-a izučavali smo ekologiju klijavosti pet vrsta hrvatskih autohtonih trajnica, kako bismo što bolje razumjeli uvjete potrebne za klijanje njihovih sjemenki. Sve izučavane vrste u Hrvatskoj su zakonom strogo zaštićene, a nalaze se i na popisima vrsta važnih za Europsku uniju (Natura-vrste, na Crvenoj listi IUCN-a, uključene Direktivu o staništima i Bernsku konvenciju). Ilirsko-balkanski endem livadni procjepak (Chouardia litardierei (Breistr.) Speta) u EU je kritično ugrožena (CR) vrsta, s obzirom na to da je u Sloveniji, jedinoj zemlji EU u kojoj je osim Hrvatske još rasla, gotovo izumrla. Procjepak je Hrvatskoj još uvijek relativno česta vrsta, kao i grmolika cjelolatična žutilovka (Genista holopetala (Koch) Bald.), liburnijski endem koji se smatra osjetljivim (VU) u EU (Slovenija i Italija). Europski endem je i nerazgranjena pilica (Serratula lycopifolia (Vill.) A. Kern.), vrsta za koju manjkaju podaci (DD) na IUCN-ovoj, EU- i hrvatskoj Crvenoj listi. Sibirska jezičnjača (Ligularia sibirica (L.) Cass.) pronalazi najjužnije europsko stanište u Hrvatskoj, i to na samo jednom lokalitetu, unutar Nacionalnog parka ‘Plitvička jezera’. Kao kritično ugrožena vrsta (CR) nalazi se na hrvatskoj Crvenoj listi. Velebitska degenija (Degenia velebitica (Degen) Hayek), jedinstvena je hrvatska monotipska vrsta koju pronalazimo na samo nekoliko lokaliteta na Velebitu i Kapeli te je upisana u Crvenoj knjizi Hrvatske kao ugrožena (EN). Istraživanja su provedena na zrelim sjemenkama sakupljenim na prirodnim lokalitetima u vrijeme njihovog prirodnog raspršivanja, temeljem službenih Dozvola Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Tijekom pokusa izučavali smo: 1) utjecaj temperature (četiri različita režima) i svjetlosti na klijanje ; 2) prisutnost dormancije ; 3) prilagođavanje i uzgoj klijanaca (biljaka) unutar Botaničkog vrta u zbirci samoniklih vrsta. Višak uzgojenih biljaka, uz dozvolu Ministarstva, slobodni smo ponuditi na prodaju građanstvu uz certifikat o legalnom uzgoju. Nakon postavljanja pokusa ostatak sjemenki čuva se u banci sjemena (također uz Dozvolu Ministarstva) na temperaturi od -20˚C. Nadamo se da će svi rezultati dobiveni ovim istraživanjem, kao i biljke uzgojene iz sjemenki tijekom pokusa, doprinijeti unaprjeđenju i poboljšanju trajnog čuvanja rijetkih hrvatskih vrsta biljaka na njihovim prirodnim staništima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb