Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja (CROSBI ID 406038)

Ocjenski rad | diplomski rad

Blažon, Ivan Utjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja / Jemrić, Tomislav (mentor); Fruk, Goran (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, 2016

Podaci o odgovornosti

Blažon, Ivan

Jemrić, Tomislav

Fruk, Goran

hrvatski

Utjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja

Breskva (Prunus persica, B.) spada u klimakterijske plodove, no zbog kasnog nakupljanja tvari arome mora se brati bliže dospjelosti što onemogućuje duži period čuvanja. Istraživano je djelovanje temperatura čuvanja od 0 °C i 5 °C , te tretman esencijalnim uljem čajevca (Melalecula alternifolia) u koncentraciji od 300 ml odnosno 600 ml, na breskve sorte “Fayette” tijekom čuvanja u hladnjači s normalnom atmosferom kroz 4 tjedna. U istraživanju se pratila promjena mase, tvrdoće, boje, indeksa sočnosti, ukupnih kiselina, topljive suhe tvari i broj smežuranih i trulih plodova. S obzirom na temperature čuvanja izmjerene su značajne razlike u promatranim parametrima. Tretmani esencijalnim uljem pokazali su pozitivne rezultate poboljšanja parametara tvrdoće prilikom čuvanja na 5 °C. Tretman esencijalnim uljem čajevca nije imao značajnog utjecaja na ostale promatrane parametre. Čuvanje u trajanju od 4 tjedna uzrokovalo je gubitkom mase ploda, smanjenjem ukupnih kiselina, povećanjem topljive suhe tvari te značajnim brojem trulih i smežuranih plodova. Iz istraživanja se može zaključiti da se breskve uspješnije mogu čuvati pri temperaturi od 0 °C, te da tretman esencijalnim uljem čajevca može poboljšati kvalitetu breskve prilikom čuvanja na 5 °C.

breskva; kakvoća ploda; temperatura čuvanja; esencijalno ulje; čajevac

nije evidentirano

engleski

Effects of storage temperature and tea tree oil on fruit quality of peaches during storage

nije evidentirano

peach; fruit quality; storage temperature; essential oil; tee tree

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

20.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)