Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici (CROSBI ID 405912)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Roller, Morana
Kmetič, Ivana
pomoć pri izradi - Murati, Teuta ; Miletić, Marina
hrvatski
Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici
Policiklički aromatski ugljikovodici (eng. polycyclic aromatic hydrocarbons, PAH) su spojevi sveprisutni u hrani, prehrambenom lancu i okolišu. Većina proučavanih PAH-ova ima dokazane štetne učinke na ljude i životinje. Nastaju nepotpunim izgaranjem organskog materijala u prirodi ili pod utjecajem čovjeka. U hranu dospijevaju iz okoliša ili nastaju tijekom procesiranja. Prženje, pečenje i dimljenje hrane najčešći je put nastanka većih količina PAH-ova prisutnih u hrani. Njihovo toksično djelovanje, između ostalog može biti genotoksično, kancerogeno, teratogeno i fototoksično. Rizici od izloženosti PAH-ovima su prepoznati, zbog čega postoje i propisi dozvoljene količine PAH-ova u skupinama namirnica za ljudsku prehranu. Rizici se izražavaju faktorom ekvivalentne toksičnosti (TEF), a sežu od 0, 001 do 1. Budući da su prisutni u okolišu i lako nastaju tijekom najčešće korištenih načina prerade hrane, policikličke aromatske ugljikovodike je nužno istraživati kako bi se bolje objasnilo njihovo toksično djelovanje, spriječilo nastajanje i trovanje te smanjili rizici.
policiklički aromatski ugljikovodici ; sigurnost hrane ; kancerogenost ; toksičnost
nije evidentirano
engleski
Presence of polycyclic aromatic hydrocarbons in food – origin, toxicity and risks
nije evidentirano
polycyclic aromatic hydrocarbons ; food safety ; carcinogenicity ; toxicity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
20.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb