Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici (CROSBI ID 405912)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Roller, Morana Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici / Kmetič, Ivana (mentor); pomoć pri izradi - Murati, Teuta ; Miletić, Marina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Roller, Morana

Kmetič, Ivana

pomoć pri izradi - Murati, Teuta ; Miletić, Marina

hrvatski

Prisutnost policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani – podrijetlo, toksičnost i rizici

Policiklički aromatski ugljikovodici (eng. polycyclic aromatic hydrocarbons, PAH) su spojevi sveprisutni u hrani, prehrambenom lancu i okolišu. Većina proučavanih PAH-ova ima dokazane štetne učinke na ljude i životinje. Nastaju nepotpunim izgaranjem organskog materijala u prirodi ili pod utjecajem čovjeka. U hranu dospijevaju iz okoliša ili nastaju tijekom procesiranja. Prženje, pečenje i dimljenje hrane najčešći je put nastanka većih količina PAH-ova prisutnih u hrani. Njihovo toksično djelovanje, između ostalog može biti genotoksično, kancerogeno, teratogeno i fototoksično. Rizici od izloženosti PAH-ovima su prepoznati, zbog čega postoje i propisi dozvoljene količine PAH-ova u skupinama namirnica za ljudsku prehranu. Rizici se izražavaju faktorom ekvivalentne toksičnosti (TEF), a sežu od 0, 001 do 1. Budući da su prisutni u okolišu i lako nastaju tijekom najčešće korištenih načina prerade hrane, policikličke aromatske ugljikovodike je nužno istraživati kako bi se bolje objasnilo njihovo toksično djelovanje, spriječilo nastajanje i trovanje te smanjili rizici.

policiklički aromatski ugljikovodici ; sigurnost hrane ; kancerogenost ; toksičnost

nije evidentirano

engleski

Presence of polycyclic aromatic hydrocarbons in food – origin, toxicity and risks

nije evidentirano

polycyclic aromatic hydrocarbons ; food safety ; carcinogenicity ; toxicity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

20.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija