Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

(More, alge i rekreacija) (CROSBI ID 639165)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

(Senta Marić, Ankica ; Bačić Daniel) (More, alge i rekreacija) // Hrvatska. Prevencijom do zdravlja i vitalnosti / (Goran Ivanišević) (ur.). Zagreb, 2016. str. (86)-(91)

Podaci o odgovornosti

(Senta Marić, Ankica ; Bačić Daniel)

hrvatski

(More, alge i rekreacija)

Alge su vodeći proizvođači organske tvari i kisika te čine osnovu hranidbenog svijeta. Svojom veličinom variraju od jednostaničnih oblika koji slobodno lebde u vodi, do stanica koje su udružene u filamente, kolonije ili višestanične taluse. U posebnim uvjetima eutrofikacije, na koju najviše utječu ljudske djelatnosti, mogu se umnožiti do tih razmjera da formiraju gustu biomasu na površini slatkovodnih i morskih voda. Ovakvi fenomeni cvjetanja algi predstavljaju ozbiljnu prijetnju za okoliš. Mnoge vrste proizvode toksične metabolite koji su uzrok obolijevanja mnogih životinja, ali i čovjeka. Prijavljeni su simptomi od kojih je većina nespecifična, ali postoje i jasno definirani sindromi vezani za otrovanja ovim vrstama algi i njihovim toksinima.

alge; cvjetanje algi; oboljenja; voda

nije evidentirano

engleski

(Sea, algae and recreation)

nije evidentirano

: algae; algal bloom; diseases; water

nije evidentirano

Podaci o prilogu

(86)-(91).

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Hrvatska. Prevencijom do zdravlja i vitalnosti

(Goran Ivanišević)

Zagreb:

978-953-7959-52-4

Podaci o skupu

Hrvatska. Prevencijom do zdravlja i vitalnosti

predavanje

02.09.2016-03.09.2016

Veli Lošinj, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita