Utjecaj načina sušenja duhana na kvalitetu duhanskog lista (CROSBI ID 405879)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kačan, Jakov
Butorac, Jasminka
hrvatski
Utjecaj načina sušenja duhana na kvalitetu duhanskog lista
Duhan je najraširenija intenzivno uzgajana kultura koja se ne koristi za hranu, a danas i jedna od najdohodovnijih kultura. Uzgaja se radi listova koji nakon sušenja i služe za izradu cigareta i cigara te drugih sredstava za uživanje. Sušenje duhana je oduvijek bio proces neophodan da bi se listovi pripremili za konzumiranje. Način sušenja utječe na organoleptička svojstva i izgled lista te mijenja njegov kemijski sastav. Kvaliteta duhana ocjenjuje se po osušenom listu. Adekvatnim načinom sušenja nastoji se dobiti najbolja kvaliteta lista neke sorte. Najčešća podjela duhana na tipove bazira se na načinima sušenja. Tako postoje: duhani sušeni toplim zrakom u sušnicama (flue-cured), duhani sušeni na zraku (air-cured), duhani sušeni na suncu (sun-cured) i duhani sušeni iznad otvorene vatre (fire-cured).
duhan; listovi duhana; načini sušenja; organoleptička svojstva; kemijska svojstva
nije evidentirano
engleski
The influence of methods of curing on quality of tobacco leaf
nije evidentirano
tobacco; tobacco leaves; methods of curing; organoleptic traits; chemical traits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
20.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb