Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj načina sušenja duhana na kvalitetu duhanskog lista (CROSBI ID 405879)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kačan, Jakov Utjecaj načina sušenja duhana na kvalitetu duhanskog lista / Butorac, Jasminka (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Kačan, Jakov

Butorac, Jasminka

hrvatski

Utjecaj načina sušenja duhana na kvalitetu duhanskog lista

Duhan je najraširenija intenzivno uzgajana kultura koja se ne koristi za hranu, a danas i jedna od najdohodovnijih kultura. Uzgaja se radi listova koji nakon sušenja i služe za izradu cigareta i cigara te drugih sredstava za uživanje. Sušenje duhana je oduvijek bio proces neophodan da bi se listovi pripremili za konzumiranje. Način sušenja utječe na organoleptička svojstva i izgled lista te mijenja njegov kemijski sastav. Kvaliteta duhana ocjenjuje se po osušenom listu. Adekvatnim načinom sušenja nastoji se dobiti najbolja kvaliteta lista neke sorte. Najčešća podjela duhana na tipove bazira se na načinima sušenja. Tako postoje: duhani sušeni toplim zrakom u sušnicama (flue-cured), duhani sušeni na zraku (air-cured), duhani sušeni na suncu (sun-cured) i duhani sušeni iznad otvorene vatre (fire-cured).

duhan; listovi duhana; načini sušenja; organoleptička svojstva; kemijska svojstva

nije evidentirano

engleski

The influence of methods of curing on quality of tobacco leaf

nije evidentirano

tobacco; tobacco leaves; methods of curing; organoleptic traits; chemical traits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

20.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)