Inhibicijski učinak pljevica na klijanje zrna pšenice (CROSBI ID 405817)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Petrović, Ana
Šarčević, Hrvoje
Lovrić, Ana
hrvatski
Inhibicijski učinak pljevica na klijanje zrna pšenice
Pljevice sa svojim inhibitorskim svojstvima djeluju na klijanje zrna pšenice i mogu biti važno svojstvo u oplemenjivanju pšenice jer proklijavanje u klasu čini velike gubitke u uzgoju pšenice. Cilj ovoga rada je bio utvrditi razlike u inhibicijskom učinku pljevica porijeklom od 30 kultivara pšenice na klijanje zrna te ovisnost inhibicije klijanja o temperaturi klijanja i koncentraciji otopljenih tvari u vodenom ekstraktu pljevica. U provedenom istraživanju su zrna sorte pšenice Bc Mandica stavljena na klijanje u vodeni ekstrakt pljevica dobivenih od 30 različitih sorti pšenice. Koncentracija otopljenih tvari u ekstraktima pljevica procijenjena je krioskopskom metodom. Pokus je provođen pri temperaturama klijanja od 20°C i 30°C. Tri kriterija su korištena da bi se zrna okarakterizirala kao proklijala: pukotina u perikarpu iznad embrija (P), pojava jednog korijenčića (1K) i pojava tri korijenčića (3K). Kod 20°C najjači prosječni inhibicijski učinak ekstrakta pljevica na klijanje zrna pšenice utvrđen je za kriterij klijanja PER, a kod 30°C za kriterij klijanja 1K. Međutim značajne razlike između sorti u inhibicijskom učinku njihovih ekstrakta pljevica utvrđene su samo za kriterije klijanja 1K i 3K. Relativno jak inhibicijski učinak na klijanje kod obje temperature klijanja imale su sorte Matea, Autan, Garaboly, Mira i Bc Marina. Vrlo slaba korelacija utvrđena između različitih parametara klijavosti i koncentracije ekstrakta pljevica upućuje na zaključak da se ne radi o nespecifičnoj inhibiciji (uzrokovanoj povećanom koncentracijom otopljenih tvari u ekstraktu pljevica) nego je riječ o inhibiciji klijanja uzrokovanoj specifičnim inhibitorima prisutnim u pljevicama.
pšenica; pljevice; inhibicijski učinak; klijanje; sorta
nije evidentirano
engleski
Inhibitory effect of glumes on wheat germination
nije evidentirano
wheat; glumes; inhibitory effect; germination; cultivar
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
21.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb