Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

DEFORMACIJE GLAVE ŠARANA (Cyprinus carpio L.) IZ UZGOJA –PRIKAZ SLUČAJA (CROSBI ID 639112)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kužir, Snježana ; Maleničić, Luka ; Stanin, Damir ; Gjurčević, Emil DEFORMACIJE GLAVE ŠARANA (Cyprinus carpio L.) IZ UZGOJA –PRIKAZ SLUČAJA // Zbornik sažetaka radova 10. međunarodnog gospodarsko-znanstvenog skupa u akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji - sadašnjost i budućnost". 2014. str. 20-20

Podaci o odgovornosti

Kužir, Snježana ; Maleničić, Luka ; Stanin, Damir ; Gjurčević, Emil

hrvatski

DEFORMACIJE GLAVE ŠARANA (Cyprinus carpio L.) IZ UZGOJA –PRIKAZ SLUČAJA

Deformacije glave u uzgajanih riba narušavaju izgled, smanjuju prirast i preživljavanje što nanosi štetu proizvodnji. U dostupnoj literaturi malobrojni su podaci o učestalosti i opisu patoloških promjena, kao i o uzrocima njihovog nastanka. U ovom radu detaljno su opisane deformacije glave šarana (Cyprinus carpio L.) podrijetlom s jednog ribnjačarstva u Republici Hrvatskoj. Nativna rengenološka pretraga i koštani preparati glava s kojih su uklonjena meka tkiva korišteni su u svrhu detaljnog opisa deformacija. Makroskopski vidljive deformacije glave posljedica su različitih morfoloških nepravilnosti na kostima (primarno kostima čeljusti i operkularnog niza) kao i promjene položaja jedne ili više kosti. Iako su utvrđene i jednostrane patološke promjene, one se najčešće pojavljuju obostrano i zahvaćaju veći broj kosti. Na svim pregledanim uzorcima, osim navedenih promjena na glavi, vidljive su i deformacije kralježnice te peraja. Zbog učestalog pojavljivanja deformacija koštanog sustava na istom ribnjačarstvu, a radi utvrđivanja mogućeg uzroka nastanka promjena, posebna pozornost posvećena je odabiru matica za umjetno mriješćenje. Neposredno po izlovu matica obavljen je klinički pregled i svi primjerci kod kojih su utvrđene tjelesne nepravilnosti odmah su izdvojeni iz daljnjeg rasploda. Nakon umjetnog mriješćenja pojedinih matica preostalih u matičnom plovu, kod dobivenih potomaka nisu utvrđene deformacije koštanog sustava. Na osnovi dobivenih rezultata, mišljenja smo da opisane promjene predstavljaju poremećaj rasta i razvoja, u čijem nastanku genetska predispozicija ima primarnu ulogu. Svrha je rada upoznati stručnjake i uzgajivače s opasnostima koje mogu nastati kao posljedica nepravilne selekcije matica.

šaran; deformacije; kosti glave

nije evidentirano

engleski

Head deformities in cultured common carp (Cyprinus carpio L.) – a case report

nije evidentirano

common carp; deformation; head bones

nije evidentirano

Podaci o prilogu

20-20.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka radova 10. međunarodnog gospodarsko-znanstvenog skupa u akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji - sadašnjost i budućnost"

Podaci o skupu

10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup u akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji - sadašnjost i budućnost"

poster

27.11.2014-28.11.2014

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina