Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Aggregation ability of Lactobacillus plantarum with different pathogenic bacteria (CROSBI ID 639099)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Janković, Tamara ; Frece, Jadranka ; Abram, Maja ; Gobin, Ivana Aggregation ability of Lactobacillus plantarum with different pathogenic bacteria. 2011

Podaci o odgovornosti

Janković, Tamara ; Frece, Jadranka ; Abram, Maja ; Gobin, Ivana

engleski

Aggregation ability of Lactobacillus plantarum with different pathogenic bacteria

Autoagregacija i koagregacija važne su karakteristike potencijalnih probiotičkih bakterija. Autoagregacija je neophodna za adheziju na epitelne stanice crijeva. Koagregacija omogućava probiotičkim sojevima da inhibiraju potencijalno patogene bakterije. Cilj ovog pokusa je bio istražiti agregaciju tri različita soja bakterije Lactobacillus plantarum (S1, A i B), te njihovu koagregaciju s različitim patogenim bakterijama. U istraživanju su korištene sljedeće patogene bakterije: Salmonella enterica serotip Typhimurium, Listeria monocytogenes EGD soj, Campylobacter jejuni i enterohemoragična Escherichia coli (EHEC). Optička gustoća supernatanta se je mjerila odmah, nakon 5, odnosno 24 sata. Rezultati su pokazali da sva tri soja bakterije L. plantarum pokazuju bolju sposobnost autoagregacije nakon uzgoja u bujonu, te je nakon 24 sata agregiralo 80% bakterija. Isto tako, sva tri soja L. plantarum su pokazala bolje koagregacijske sposobnosti nakon uzgoja u bujonu. Laktobacili su koagregirali sa svim testiranim bakterijama, te među sojevima nisu uočene razlike. Možemo zaključiti da sva tri soja bakterije Lactobacillus posjeduju sposobnost autoagregacije i koagregacije, što je važna karakteristika u izboru probiotičkih bakterija

Aggregation; Lactobacillus plantarum; probiotics

Autoaggregation and coaggregation are important characteristics of potential probiotic bacteria. Autoaggregation is necessary for adhesion to intestinal epithelial cells while coaggregation with potential pathogens may inhibit their growth and colonization. The aim of this experiment was to investigate the aggregation ability of three strains of Lactobacillus plantarum, (S1, A i B) as well as coaggregation with different food–borne pathogens: Salmonella enterica serotype Typhimurium, Listeria monocytogenes EGD strain, Campylobacter jejuni and entrohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC). The optical density of the supernatant was measured immediately, after 5 and 24 hours. Our results showed that all Lactobacillus strains when cultivated in broth had better autoaggregation ability then those cultivated in agar. After 24 hours almost 80 % of Lactobacillus aggregated. Also, all three L. plantarum strains showed better coaggregation capability after cultivation in broth. There were no differencies between the strains and they coaggregated similary with all tested bacetria. To conclude, all three Lactobacillus strains possess autoaggregation and coaggregation abilities which are importa

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Treći međunarodni stručno-znanstveni simpozij Sanitarno inženjerstvo

poster

10.11.2011-12.11.2011

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija