Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 833323

Otoci otoka Hvara


Perinić Lewis, Ana
Otoci otoka Hvara // 5. Anatomija otoka Simpozij "Od otočnog manifesta prema osnivanju Međunarodnog centra za otočni život i kulturu" / Niemčić, Iva ; Perinić Lewis, Ana (ur.).
Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb: Anatomija otoka - centar za istraživanje i razvoj, Vis, 2016. str. 35 (96 engl.)-35 (96 engl.) (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Otoci otoka Hvara
(Islands of the island of Hvar)

Autori
Perinić Lewis, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
5. Anatomija otoka Simpozij "Od otočnog manifesta prema osnivanju Međunarodnog centra za otočni život i kulturu" / Niemčić, Iva ; Perinić Lewis, Ana - Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb: Anatomija otoka - centar za istraživanje i razvoj, Vis, 2016, 35 (96 engl.)-35 (96 engl.)

ISBN
978-953-8089-07-7

Skup
5. Anatomija otoka Simpozij "Od otočnog manifesta prema osnivanju Međunarodnog centra za otočni život i kulturu"

Mjesto i datum
Vis, Hrvatska, 15.-19.09.2016.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Otok Hvar; lokalne identifikacije; otočne granice; stereotipi; predodžbe; naracije; otočnost
(Island of Hvar; local identifications; island borders; stereotypes; images; narrations; islandness)

Sažetak
U srednjodalmatinskom arhipelagu susjedni otoci su odvojeni, a kroz povijest je svaki od njih imao vlastitu lokalnu upravu i vlast. Međuotočne komunikacije su slabe, s izuzetkom veza koje postoje između otoka Hvara i Visa, jer Vis je povijesno bio vlasništvo hvarskih zemljoposjednika, dio hvarske komune i Hvarsko-bračko-viške biskupije. U istraživanjima otoka najviše se pažnje posvećivalo njihovim vanjskim granicama i obalnim crtama. Ovaj je rad usmjeren na granice unutar samoga otoka koje obilježavaju otočne (mikro)regije i naselja te utječu na identifikacije otočana i različite reprezentacije otočnosti. Otok Hvar mjesto je susreta dinarskoga i mediteranskoga područja, spoj kopnene i obalne Dalmacije, otočana i gorštaka. Simbioza dvaju područja i dviju populacijskih skupina koje se razlikuju po podrijetlu, dijalektu, načinu života i nekim sociokulturnim obilježjima na mikrokozmičkoj razini otočnoga prostora od 300 četvornih kilometara. Stoga je otok postao „model“ za brojna interdisciplinarna antropološka istraživanja. Na Hvaru postoji stoljetna dvojna unutarotočna podjela prostora, naselja i stanovnika koja je uzrokovala razlike i učinila da otok funkcionira kao podijeljen i dihotoman. Među ostalim otocima hrvatskoga arhipelaga Pag, Vis i Korčula otkrivaju slične dvojnosti. Naselja na istočnome dijelu otoka Hvara, osobito Sućuraj, imaju jake veze s kopnom, a posebno s Makarskom kao obližnjim urbanim središtem. Zapadni dio otoka slabo je povezan s istočnim dijelom, ali je razvio veze s otokom Visom i gradom Splitom. Na taj način otok Hvar, koji se određuje kao otočna cjelina, funkcionira kao dva različita otočna svijeta više od 400 godina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologija

Napomena
Sažetak je u zborniku objavljen i na engleskome jeziku.POVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za antropologiju

Autor s matičnim brojem:
Ana Perinić Lewis, (254300)