Funkcionalna svojstva proteina iz maka (Papaver somniferum L.), industrijske konoplje (Cannabis sativa L.) i kakaove ljuske (Theobroma cacao L.) (CROSBI ID 405776)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Soldo, Marija
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Funkcionalna svojstva proteina iz maka (Papaver somniferum L.), industrijske konoplje (Cannabis sativa L.) i kakaove ljuske (Theobroma cacao L.)
Sukladno modernim trendovima u prehrani i sve većim zahtjevima tržišta i potrošača za namirnicama biljnoga porijekla, danas je velik broj znanstvenih istraživanja posvećen pronalasku alternativnih izvora proteina iz biljnih sirovina. U ovom radu ispitana je mogućnost izolacije i karakterizacije proteina iz triju biljnih sirovina (mak, konoplja, kakaova ljuska) bogatog nutritivnog i proteinskog sastava. Za izolaciju proteina primijenjeni su postupci alkalne hidrolize na dvije različite temperature (sobna i 75°C) te precipitacije pri izoelektričnoj točki proteina. Učinkovitost postupaka izolacije proteina određena je prinosom proteina te određivanjem udjela proteina u izdvojenim proteinskim frakcijama, dok su istima karakterizirana funkcionalna svojstva (topljivost, svojstva pjenjenja, električne provodljivosti, kapacitet vezanja vode i ulja te svojstva emulzifikacije). Prema dobivenim rezultatima određivanja osnovnog kemijskog sastava biljnih sirovina konoplja je najbogatiji izvor proteina, mak masti, a kakaova ljuska ugljikohidrata. Najveći prinos proteinske frakcije dobiven je izolacijom proteina iz maka (~12, 5%), potom iz kakaove ljuske (~7, 9%) dok je najmanji prinos dobiven izolacijom proteina iz konoplje (~4, 3%). Postupkom izolacije pri 75°C dobiva se veći prinos proteina i njihov udio u izdvojenim proteinskim frakcijama, u odnosu na izolaciju pri sobnoj temperaturi. Topljivost izdvojenih proteinskih frakcija bolja je pri sobnoj temperaturi, te raste porastom pH vrijednosti. Svojstva pjenjenja, vezanja ulja i vode te provodljivosti općenito su bolja za proteinske frakcije dobivene izolacijom pri 75°C. Ovim radom dokazan je velik potencijal i izvrsna funkcionalna svojstva frakcija izdvojenih iz svih triju biljnih sirovina, no potrebna su dodatna ispitivanja kako bi se odredila njihova točna strukturna i funkcionalna svojstva.
funkcionalna svojstva; izolacija; kakaova ljuska; konoplja; mak; proteinske frakcije
nije evidentirano
engleski
Functional properties of poppy (Papaver somniferum L.), industrial hemp (Cannabis sativa L.) and cocoa husk (Theobroma cacao L.) proteins
nije evidentirano
functional properties; isolation; cocoa husk; hemp; poppy; protein fractions
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
20.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb