Nanočestice u aktivnoj polimernoj ambalaži za pakiranje hrane - predstavljanje knjige (CROSBI ID 639078)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Rešček, Ana ; Hrnjak-Murgić, Zlata ; Kratofil Krehula, Ljerka ; Ptiček Siročić, Anita ; Katančić, Zvonimir
hrvatski
Nanočestice u aktivnoj polimernoj ambalaži za pakiranje hrane - predstavljanje knjige
Razvojem nanotehnologije raste interes za primjenom ambalažnih polimernih nanokompozitnih materijala u prehrambenoj industriji. Dokazano je da nanotehnologija nudi kvalitetna rješenja za primjenu u području pakiranja hrane, čime se omogućuje povećanje svježine i kvalitete hrane, poboljšava njezina sljedivost i sigurnost. Aktivna polimerna ambalaža za pakiranje hrane dizajnira se s ciljem uspostave interakcija s hranom ili s izravnim okolišem upakirane hrane. Upotreba aktivne ambalaže nudi brojna inovativna rješenja za produljenje roka trajanja, održavanja kvalitete te sigurnosti hrane. Navedena saznanja snažna su pokretačka snaga za industriju ambalaže, tj. za razvoj nove i poboljšane ambalaže za pakiranje hrane na konceptu primjene nanočestica. Naime, nanočestice imaju znatno veću specifičnu površinu od čestica na mikrorazini i stoga doprinose unapređenju svojstava materijala. Nadalje, nanočestice mogu i aktivno djelovati na očuvanje hrane te su upravo iz tog razloga polimerni nanokompoziti zanimljivi kao materijali za pakiranje hrane. Predavanje će dati pregled djelovanja pojedinih vrsta nanočestica u različitim aktivnim ambalažnim materijalima za prehrambene proizvode kao što su antimikrobno djelovanje, apsorpcija kisika, blokiranje ultraljubičastog svjetla i propusnost vodene pare, s ciljem očuvanja hrane tijekom transporta, skladištenja i prodaje.
nanočestice; pakiranje za hranu; polimeri; karakterizacija
nije evidentirano
engleski
Nanoparticles in Active Polymer Food Packaging
nije evidentirano
nanoparticles; food packaging; polymer; characterization
nije evidentirano
Podaci o prilogu
32-32.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
9. stručni skup - Funkcionalna hrana u Hrvatskoj- sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija
Zagreb:
Podaci o skupu
9. stručni skup - Funkcionalna hrana u Hrvatskoj- sinergija znanosti, tehnologije i tržišnih tendencija
predavanje
16.06.2016-16.06.2016
Zagreb, Hrvatska