Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 832351

Visoko obrazovanje studenata s invaliditetom u Hrvatskoj


Bošković, Sandra; Rinčić, Iva
Visoko obrazovanje studenata s invaliditetom u Hrvatskoj // Ljetopis socijalnog rada, 21 (2014), 3; 485-508 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Visoko obrazovanje studenata s invaliditetom u Hrvatskoj
(Higher education for students with disabilities in Croatia)

Autori
Bošković, Sandra ; Rinčić, Iva

Izvornik
Ljetopis socijalnog rada (1846-5412) 21 (2014), 3; 485-508

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Visoko obrazovanje za sve; inkluzivni pristup; studiranje s invaliditetom; zakonski okvir visokog obrazovanja; Republika Hrvatska
(Higher education for all; inclusive approach; students with disabilities; higher education legal framework; Republic of Croatia)

Sažetak
Načela osiguravanja jednakog pristupa i prilika visokom obrazovanju danas su dio globalne inicijative za poticanje prava na obrazovanje za sve, te su posljednjih desetljeća sve zastupljenija i u hrvatskom prostoru javnih politika obrazovanja. U radu je dan prikaz postojećih javnih politika visokog obrazovanja studenata s invaliditetom kao podzastupljene skupine u visokom obrazovanju u zemljama Europske unije i Republici Hrvatskoj. Poseban naglasak u radu stavljen je na prikaz i razradu postojeće zakonske regulative te analizu provedenih mjera visokog obrazovanja za studente s invaliditetom. Rad ujedno sadrži i procjenu kvalitete visokog obrazovanja studenata s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Analizom sadržaja dostupnih dokumenata, te politika i mjera usmjerenih povećanju sudjelovanja studenata s invaliditetom u visokom obrazovanju, u radu je ponu- đen pregled postojećeg stanja, te se utvrđuju preduvjeti njegovih promjena. Ciljajući nužnosti sustavnog rada na podizanju kvalitete visokog obrazovanja studenata s invaliditetom u Hrvatskoj, u zaključku su ujedno definirane preporuke za unapređenje sadašnjeg sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus