Procesi čišćenja difuznog soka u proizvodnji šećera iz šećerne repe (CROSBI ID 405562)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marušić, Katarina
Babić, Jurislav
hrvatski
Procesi čišćenja difuznog soka u proizvodnji šećera iz šećerne repe
Proizvodnja i potrošnja konzumnog šećera (saharoze) u svijetu u stalnom je porastu te danas iznosi oko 170 milijuna tona godišnje. Glavne sirovine za proizvodnju šećera su šećerna trska (70 %) i šećerna repa (30 %). Proizvodnja šećera iz šećerne repe je kontinuirani proces koji se sastoji od slijedećih tehnoloških faza: prijem i skladištenje šećerne repe, proces difuzije saharoze iz šećerne repe, čišćenje difuznog soka, koncentriranje difuznog soka, kristalizacija saharoze i dorada kristalnog šećera. Čišćenje difuznog soka sastoji se od prve i druge alkalizacije te prve i druge saturacije. Ovisno o tehnologiji i kvaliteti difuznog soka primjenjuju se i dopunske metode čišćenja (sulfitacija, ionoizmjenjivači te aktivni ugljen).
šećer ; proizvodnja šećera ; šećerna repa ; čišćenje difuznog soka
nije evidentirano
engleski
The processes of diffusion juice purification in production of sugar from sugar beet
nije evidentirano
; sugar production ; sugar beet ; diffusion juice refining
nije evidentirano
Podaci o izdanju
18
08.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar, BiH