Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda (CROSBI ID 405561)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Marinović, Maja Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda / Babić, Jurislav (mentor); Mostar, BiH, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Marinović, Maja

Babić, Jurislav

hrvatski

Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda

U konditorske proizvode ubrajamo kakao proizvode, brašneno-konditorske proizvode, bombonske i „light“ proizvode, te žvakaće gume. Emulgatori danas imaju važnu ulogu u proizvodnji većine proizvoda konditorske industrije, ali njihov značaj je najlakše objasniti na primjeru čokolade. Emulgatore povezujemo s reološkim svojstvima. To znači da su ove površinski aktivne tvari djelomično odgovorne za neke od najbitnijih svojstava čokolade i veliki broj drugih konditorskih proizvoda. Uvelike su olakšali postizanje idealnih svojstava viskoznosti i tečenja u čokoladnim masama. Uz to su emulgatori poput lecitina, PGPR-a i citrema ekonomski isplativi sastojci čokoladnih masa jer mijenjaju jedan dio kakao maslaca. U ovom radu je dan kratak opis najčešće rabljenih emulgatora, te njihova svojstva i primjena u konditorskoj idustriji.

konditorski proizvodi ; čokoladna masa ; reološka svojstva ; emulgator

nije evidentirano

engleski

Emulsifiers in production of confectionery products

nije evidentirano

confectionery products ; chocolate mass ; rheological properties ; emulsifier

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

08.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar, BiH

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija