Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda (CROSBI ID 405561)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marinović, Maja
Babić, Jurislav
hrvatski
Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda
U konditorske proizvode ubrajamo kakao proizvode, brašneno-konditorske proizvode, bombonske i „light“ proizvode, te žvakaće gume. Emulgatori danas imaju važnu ulogu u proizvodnji većine proizvoda konditorske industrije, ali njihov značaj je najlakše objasniti na primjeru čokolade. Emulgatore povezujemo s reološkim svojstvima. To znači da su ove površinski aktivne tvari djelomično odgovorne za neke od najbitnijih svojstava čokolade i veliki broj drugih konditorskih proizvoda. Uvelike su olakšali postizanje idealnih svojstava viskoznosti i tečenja u čokoladnim masama. Uz to su emulgatori poput lecitina, PGPR-a i citrema ekonomski isplativi sastojci čokoladnih masa jer mijenjaju jedan dio kakao maslaca. U ovom radu je dan kratak opis najčešće rabljenih emulgatora, te njihova svojstva i primjena u konditorskoj idustriji.
konditorski proizvodi ; čokoladna masa ; reološka svojstva ; emulgator
nije evidentirano
engleski
Emulsifiers in production of confectionery products
nije evidentirano
confectionery products ; chocolate mass ; rheological properties ; emulsifier
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
08.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar, BiH