Utjecaj roka berbe na sadržaj polifenola i antocijana u grožđu crnih sorata vinove loze (CROSBI ID 231263)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Karoglan, Marko ; Osrečak, Mirela ; Tomaz, Ivana ; Sladić Juraj
hrvatski
Utjecaj roka berbe na sadržaj polifenola i antocijana u grožđu crnih sorata vinove loze
S ciljem istraživanja utjecaja roka berbe, postavljen je pokus na četiri crne sorte vinove loze u čijem je grožđu popraćen sadržaj tradicionalnih pokazatelja kakvoće grožđa, kao što su šećer i ukupna kiselost, ali i sadržaj ukupnih polifenola i antocijana. Istraživane su sorte iz različitih vinogorja primorske Hrvatske, u tri različita roka berbe, uzimajući u obzir dvije proizvodne godine u nizu. Rezultati su ukazali na nepouzdanost tradicionalnih načina određivanja zrelosti grožđa, kao isključivih pokazatelja za određivanje roka berbe. Obzirom da dodatnim tjednom dozrijevanja u većini slučajeva nije došlo do daljnjeg porasta ukupnih polifenola i antocijana u grožđu, početak berbe ne bi trebalo bezrazložno odgađati.
antocijani ; crne sorte vinove loze ; polifenoli ; rok berbe
nije evidentirano
engleski
The effect of grape harvest date on polyphenols and anthocyanins content of different red grapes varieties
nije evidentirano
anthocyanins ; harvest date ; polyphenols ; red grapes
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17 (3)
2016.
874-883
objavljeno
1332-9049
10.5513/JCEA01/17.3.1785
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)