Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena mikroskopije u određivanju botaničkog porijekla meda (CROSBI ID 638828)

Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | domaća recenzija

Aličić, Damir ; Šubarić, Drago ; Krajina, Hrvoje ; Aladić, Krunoslav Primjena mikroskopije u određivanju botaničkog porijekla meda // Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat (ur.). Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016. str. 70-76

Podaci o odgovornosti

Aličić, Damir ; Šubarić, Drago ; Krajina, Hrvoje ; Aladić, Krunoslav

bošnjački

Primjena mikroskopije u određivanju botaničkog porijekla meda

Mikrokopska analiza zauzima sve značajnije mjesto u kontroli kvaliteta hrane, a veliki napredak je postignut upotrebom sistemskog mikroskopa sa softverskom podrškom. Mikroskopska analiza se uspješno koristi za određivanje strukture, površine, veličine, oblika i zastupljenosti posmatranih čestica u hrani, kao i onešišćenja. Pored senzornih i fizičko-hemijskih analiza, primjena mikroskopije u analizi meda služi za kontrolu kvaliteta, zaštitu od patvorenja i pravilno označavanje.Mikroskopska (polenska ili melisopalinološka) analiza medaje značajno poboljšana primjenom svjetlosnog mikroskopakoji je opremljen digitalnom kamerom i odgovarajućim softverom za lakšu obradu slike i identifikaciju polenskih zrna u sedimentu meda. Velika prednost primjene softvera je mjerenje dijametra i površine polenovog zrna pri različitim uvećanjima objektiva. Prilikom sakupljanja nektara i/ili polena pčele svojom aktivnošću dolaze u kontakt s prašnicama cvjetova, te tako polenska zrnca spontano prelaze u med. Identifikacijom polenskih zrna u medu želimo saznati koje su biljne vrste pčelama poslužile za prikupljanje nektara i spravljanje meda. Na taj način se određuje i porijeklo meda. Pravilnikom svake zemlje je određeno minimalno učešće polenskih zrna određene biljne vrste u medu, da bi dobio naziv monoflornog (sortnog) meda. Prirodni med uvijek sadrži brojna polenska zrna i elemente medljike što u potpunosti pruža dobar otisak okoline odakle med dolazi. Stoga polenska analiza može biti korisna za određivanje i kontrolu geografskog i botaničkog porijekla meda. Polenska analiza daje i korisne informacije o tehnologiji pčelarenja te higijenskom aspektu proizvodnje meda. Melisopalinološka analiza je istražena i predložena od strane ICBB (International Commission for Bee Botany) i objavljena 1978 godine. Od botaničkog porijekla meda zavisi njegova cijena na tržištu ali i pravilno deklarisanje. Tačno deklarisanje botaničkog porijekla doprinosi prepoznatiljivosti proizvoda na tržištu i kvalitetnijem informisanju potrošača. Monoflorni medovi na domaćem i inostranom tržištu sve su više cijenjeni, a informacije o botaničkom porijeklu i drugim fizičko-kemijskim parametrima mogu biti osnova za pokretanje postupka zaštite geografskog porijekla meda.

polen; polenska analiza

nije evidentirano

engleski

Application of microscopy in determination of botanical origin of honey

nije evidentirano

pollen; pollen analysis

nije evidentirano

Podaci o prilogu

70-76.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"

Jašić, Midhat

Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla

2490-3159

Podaci o skupu

Prvi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

predavanje

15.07.2016-15.07.2016

Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija