Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 83197

Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi


Mužic, Stjepan; Berić, Željko; Homen, Biserka; Pavić, Vesna
Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi // Krmiva, 35 (1993), 6; 267-270 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 83197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi
(Aminoacid composition of live pea sorts and their digestibility for poultry)

Autori
Mužic, Stjepan ; Berić, Željko ; Homen, Biserka ; Pavić, Vesna

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 35 (1993), 6; 267-270

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
grašak; aminokiselinski sastav; probavljivost; perad
(pea; aminoacid composition; digestibility; poultry)

Sažetak
U radu je ustanovljen kemijski i aminokiselinski sastav pet sorata graška te probavljivost njihovih aminokiselina u pijetlova. Prosječni kemijski sastav svih pet sorata graška bio je: voda 11.18%, sirove bjelančevine 24.98%, sirova vlaknina 4.13%, sirove masti 0.99%, sirovi pepeo 2.18%, Ca 0,21%, P 0.47% i NET 56.54%.Prosječan aminokiseilnski sastav ispitivanih sorata graška pokazuje nešto niže vrijednosti za većinu aminokiselina u odnosu na vrijednosti iznijete u WPSA 1992., dok je unutar ispitivanih sorata bilo manjih razlika u količine asparaginske kiseline, serina, glicina, valina i metionina. Prosječna prava probavljivist aminokiselina ispitivanih grašaka u pijetlova kretala se od 78.07% za alanin do 98.48% za glutaminsku kiselinu i nije se znatnije razlikovala unutar sorata, osim za glicin gdje je koeficijent varijacije iznosio 13.01%.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Biserka Homen (autor)

Avatar Url Stjepan Mužic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mužic, Stjepan; Berić, Željko; Homen, Biserka; Pavić, Vesna
Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi // Krmiva, 35 (1993), 6; 267-270 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Mužic, S., Berić, Ž., Homen, B. & Pavić, V. (1993) Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi. Krmiva, 35 (6), 267-270.
@article{article, year = {1993}, pages = {267-270}, keywords = {gra\v{s}ak, aminokiselinski sastav, probavljivost, perad}, journal = {Krmiva}, volume = {35}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Aminokiselinski sastav nekih sorti gra\v{s}ka i njihova probavljivost u peradi}, keyword = {gra\v{s}ak, aminokiselinski sastav, probavljivost, perad} }
@article{article, year = {1993}, pages = {267-270}, keywords = {pea, aminoacid composition, digestibility, poultry}, journal = {Krmiva}, volume = {35}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Aminoacid composition of live pea sorts and their digestibility for poultry}, keyword = {pea, aminoacid composition, digestibility, poultry} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font