Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi (CROSBI ID 94797)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Mužic, Stjepan ; Berić, Željko ; Homen, Biserka ; Pavić, Vesna Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 35 (1993), 6; 267-270-x

Podaci o odgovornosti

Mužic, Stjepan ; Berić, Željko ; Homen, Biserka ; Pavić, Vesna

hrvatski

Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi

U radu je ustanovljen kemijski i aminokiselinski sastav pet sorata graška te probavljivost njihovih aminokiselina u pijetlova. Prosječni kemijski sastav svih pet sorata graška bio je: voda 11.18%, sirove bjelančevine 24.98%, sirova vlaknina 4.13%, sirove masti 0.99%, sirovi pepeo 2.18%, Ca 0,21%, P 0.47% i NET 56.54%.Prosječan aminokiseilnski sastav ispitivanih sorata graška pokazuje nešto niže vrijednosti za većinu aminokiselina u odnosu na vrijednosti iznijete u WPSA 1992., dok je unutar ispitivanih sorata bilo manjih razlika u količine asparaginske kiseline, serina, glicina, valina i metionina. Prosječna prava probavljivist aminokiselina ispitivanih grašaka u pijetlova kretala se od 78.07% za alanin do 98.48% za glutaminsku kiselinu i nije se znatnije razlikovala unutar sorata, osim za glicin gdje je koeficijent varijacije iznosio 13.01%.

grašak; aminokiselinski sastav; probavljivost; perad

nije evidentirano

engleski

Aminoacid composition of live pea sorts and their digestibility for poultry

nije evidentirano

pea; aminoacid composition; digestibility; poultry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35 (6)

1993.

267-270-x

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

nije evidentirano