Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi (CROSBI ID 94797)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Mužic, Stjepan ; Berić, Željko ; Homen, Biserka ; Pavić, Vesna
hrvatski
Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi
U radu je ustanovljen kemijski i aminokiselinski sastav pet sorata graška te probavljivost njihovih aminokiselina u pijetlova. Prosječni kemijski sastav svih pet sorata graška bio je: voda 11.18%, sirove bjelančevine 24.98%, sirova vlaknina 4.13%, sirove masti 0.99%, sirovi pepeo 2.18%, Ca 0,21%, P 0.47% i NET 56.54%.Prosječan aminokiseilnski sastav ispitivanih sorata graška pokazuje nešto niže vrijednosti za većinu aminokiselina u odnosu na vrijednosti iznijete u WPSA 1992., dok je unutar ispitivanih sorata bilo manjih razlika u količine asparaginske kiseline, serina, glicina, valina i metionina. Prosječna prava probavljivist aminokiselina ispitivanih grašaka u pijetlova kretala se od 78.07% za alanin do 98.48% za glutaminsku kiselinu i nije se znatnije razlikovala unutar sorata, osim za glicin gdje je koeficijent varijacije iznosio 13.01%.
grašak; aminokiselinski sastav; probavljivost; perad
nije evidentirano
engleski
Aminoacid composition of live pea sorts and their digestibility for poultry
nije evidentirano
pea; aminoacid composition; digestibility; poultry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35 (6)
1993.
267-270-x
objavljeno
0023-4850