Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831846

Studija: Geodinamička mreža Grada Zagreba 2015


Pribičević, Boško; Đapo, Almin
Studija: Geodinamička mreža Grada Zagreba 2015, 2015. (ostalo).


CROSBI ID: 831846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Studija: Geodinamička mreža Grada Zagreba 2015
(Study: Geodynamic Networkof the City of Zagreb in 2015)

Autori
Pribičević, Boško ; Đapo, Almin

Izvornik
Studija: Geodinamička mreža Grada Zagreba 2015

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo

Godina
2015

Ključne riječi
geodinamička mreža; gamit; geodinamika; GPS
(geodynamics; GPS; movements; tectonics; Zagreb)

Sažetak
Geodinamička GPS mreža Grada Zagreba predstavlja najduža i najintenzivnija geodinamička znanstvena istraživanja na području Republike Hrvatske. Uvažavajući činjenicu da je Grad Zagreb ugrožen od mogućnosti pojave potresa, predmetna istraživanja traju punih 17 godina i u ovoj 2014. godini očekujemo nakon 10 izvedenih serija mjerenja značajne rezultate. Ti rezultati mogu pomoći u mnogo aktivnosti koje Grad provodi u cilju zaštite objekata i ljudi od eventualne pojave potresa. Tu možemo nabrojati: sanacije klizišta, Geotehnički katastar, mikroseizmičko zoniranje i dr. Od uspostave mreže 1997. godine provedeno je devet serija preciznih GPS mjerenja na specijalno stabiliziranim točkama predmetne mreže u svrhu određivanja pomaka odnosno tektonskih pokreta i srodnih seizmičkih aktivnosti na području Grada Zagreba. Obrada podataka mjerenja izvedena je sa znanstvenim softverom GAMIT/GLOBK, razvijenim na MIT-u. Iz svih provedenih mjerenja od 1997. do 2009. godine stvoren je originalni geodetski model tektonskih pomaka. Nakon sustavnih interdisciplinarnih analiza geodetskih i geoloških podataka (prikupljenih u sklopu predmetnog projekta), kao rezultat je određen jedinstveni interdisciplinarni model gibanja pripovršinskih slojeva na području Grada Zagreba. Ovi rezultati će se koristiti za opisivanje zona potencijalnih opasnosti od potresa i tektonski izazvanih klizišta. Važno je za naglasiti da ustanovljeni pomaci na području Grada Zagreba upućuju na početnu fazu veće tektonske aktivnosti u prostoru paralelnom Zagrebačkom rasjedu (podsljemenska zona), te na mogućnost da veća aktivnost tog prostora tek slijedi. Za daljnji napredak predmetnih znanstvenih istraživanja na predmetnom projektu potrebno je uključiti PSInSAR (Persistent Scatterer InSAR) tehnologiju i kombinirati je sa GPS mjerenjima. Kombinacija ovih dviju metoda će polučiti gušći i još vjerodostojniji model pomaka u urbanom dijelu Grada Zagreba i to posebice u njegovoj visinskoj komponenti, što je posebno važno za sigurnost građevina. Nastavno na sve navedeno potreban je nastavak predmetnih dugogodišnjih znanstvenih istraživanja kroz izvođenje projekta:

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-0072974-2281 - Suvremene geodetske ultrazvučne metode u održivom razvoju krških područja (Boško Pribičević, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Almin Đapo (autor)

Avatar Url Boško Pribičević (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Pribičević, Boško; Đapo, Almin
Studija: Geodinamička mreža Grada Zagreba 2015, 2015. (ostalo).
Pribičević, B. & Đapo, A. (2015) Studija: Geodinamička mreža Grada Zagreba 2015. Studija: Geodinamička mreža Grada Zagreba 2015. Ostalo.
@unknown{unknown, year = {2015}, keywords = {geodynamics, GPS, movements, tectonics, Zagreb}, title = {Study: Geodynamic Networkof the City of Zagreb in 2015}, keyword = {geodynamics, GPS, movements, tectonics, Zagreb} }