Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831750

ZAŠTITNI UČINAK POLIFENOLA IZ SOKA I PRAHA ARONIJE (Aronia melanocarpa) NA OKSIDACIJSKI STRES I HIPERKOLESTEROLEMIJU U C57BL MIŠA


Tolić, Mandica-Tamara
ZAŠTITNI UČINAK POLIFENOLA IZ SOKA I PRAHA ARONIJE (Aronia melanocarpa) NA OKSIDACIJSKI STRES I HIPERKOLESTEROLEMIJU U C57BL MIŠA 2016., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
ZAŠTITNI UČINAK POLIFENOLA IZ SOKA I PRAHA ARONIJE (Aronia melanocarpa) NA OKSIDACIJSKI STRES I HIPERKOLESTEROLEMIJU U C57BL MIŠA
(PRTOTECTIVE EFFECT OF POLYPHENOLS FROM CHOKEBERRY JUICE AND POWDER (Aronia melanocarpa) ON OXIDATIVE STRESS AND HYPERCHOLESTEROLEMIA IN C57BL MICE)

Autori
Tolić, Mandica-Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2016

Stranica
121

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
Oksidacijski stres ; hiperkolesterolemija ; antioksidacijski enzimi ; Aronia melanocarpa ; polifenoli
(Oxidative stress ; hypercholesterolemia ; antioxidant enzymes ; Aronia melanocarpa ; polyphenols)

Sažetak
Jedan od najvažnijih sastojaka aronije su polifenolni spojevi, čija je karakteristika visoki antioksidacijski potencijal zbog kojih im se pripisuje sposobnost prevencije različitih bolesti. Cilj ove doktorske disertacije bio je istražiti utjecaj soka i praha aronije na markere oksidacijskog stresa i hiperkolesterolemiju u C57BL miša. In vitro je određen sastav polifenolih komponenti i antioksidacijska aktivnost različitih uzoraka aronije i proizvoda od aronije. Među proizvodima s najvećim udjelom polifenolnih spojeva i posljedično najvećom antioksidacijskom aktivnoću ističu se proizvodi aronije u obliku praha odnosno kapsula. Istraženo je djelovanje dvaju proizvoda aronije na procese lipidne peroksidacije i aktivnost antioksidacijskih enzima (superoksid dizmutaze, katalaze i glutation peroksidaze) u jetri i bubrezima C57BL miševa. Sok i prah aronije su smanjili oksidacijski stres u ispitivanim tkivima tretiranih životinja povećanje aktivnosti antioksidacijskih enzima i smanjenjem stupnja lipidne peroksidacije. Tretman C57BL miševa sokom i prahom aronije imao je povoljan učinak i na lipidni profil seruma. Povoljniji učinak na sve parametre oksidacijskog stresa i lipidnog profila seruma imao je tretman prahom aronije. Dobiveni podaci ukazuju na na važnost konzumacije proizvoda aronije u cilju očuvanja zdravlja i prevencije kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mandica-Tamara Tolić, (368556)

Citiraj ovu publikaciju

Tolić, Mandica-Tamara
ZAŠTITNI UČINAK POLIFENOLA IZ SOKA I PRAHA ARONIJE (Aronia melanocarpa) NA OKSIDACIJSKI STRES I HIPERKOLESTEROLEMIJU U C57BL MIŠA 2016., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tolić, M. (2016) 'ZAŠTITNI UČINAK POLIFENOLA IZ SOKA I PRAHA ARONIJE (Aronia melanocarpa) NA OKSIDACIJSKI STRES I HIPERKOLESTEROLEMIJU U C57BL MIŠA', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Toli\'{c}, M.}, year = {2016}, pages = {121}, keywords = {oxidative stress, hypercholesterolemia, antioxidant enzymes, Aronia melanocarpa, polyphenols}, title = {PRTOTECTIVE EFFECT OF POLYPHENOLS FROM CHOKEBERRY JUICE AND POWDER (Aronia melanocarpa) ON OXIDATIVE STRESS AND HYPERCHOLESTEROLEMIA IN C57BL MICE}, keyword = {oxidative stress, hypercholesterolemia, antioxidant enzymes, Aronia melanocarpa, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }