Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polimerizacija halogenidnih i pseudohalogenidnih kompleksa kadmija(II) s izoniazidom i niazidom (RAD ZA REKTOROVU NAGRADU) (CROSBI ID 405488)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Matijaković, Nives ; Penić, Nikolina Polimerizacija halogenidnih i pseudohalogenidnih kompleksa kadmija(II) s izoniazidom i niazidom (RAD ZA REKTOROVU NAGRADU) / Đaković, Marijana (mentor); Kukovec, Boris-Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2015

Podaci o odgovornosti

Matijaković, Nives ; Penić, Nikolina

Đaković, Marijana

Kukovec, Boris-Marko

hrvatski

Polimerizacija halogenidnih i pseudohalogenidnih kompleksa kadmija(II) s izoniazidom i niazidom (RAD ZA REKTOROVU NAGRADU)

Sintetiziran je niz kadmijevih(II) koordinacijskih polimera s izoniazidom (iso- nia) i niazidom (nia) s raznim protuionima (klorid, bromid, jodid, tiocijanat): [CdCl2(iso-nia)]n, [CdBr2(iso-nia)]n, [CdI2(nia)]n, [Cd(SCN)2(iso- nia)2]n i [Cd(SCN)2(nia)]n. Spojevi [CdCl2(iso-nia)]n i [CdBr2(iso-nia)]n grade 1D polimere s dvostrukim lancima. Spoj [CdI2(nia)]n je građen od cik-cak 1D polimernih lanca. Kompleksi kadmijeva(II) tiocijanata s izoniazidom [Cd(SCN)2(iso-nia)2]n i niazidom [Cd(SCN)2(nia)]n grade 2D mreže. Molekule liganda vežu se N, O-bidentantno i N-premosno na kadmijeve(II) ione, osim u kompleksu [Cd(SCN)2(iso-nia)2]n u kojem se molekule liganda vežu terminalno. Kristalna struktura kompleksa određena je rentgenskom strukturnom analizom na monokristalu. Kompleksi su proučavani IR spektroskopijom, metodom rentgenske difrakcije na prahu te je utvrđeno da se neki od spojeva mogu prirediti i mehanokemijskom sintezom. Također, određena je i topljivost kompleksa u vodi.

koordinacijski polimeri ; kadmij ; izoniazid ; niazid ; kristalna struktura ; slabe vodikove veze

nije evidentirano

engleski

Polymerization of halide and pseudohalide complexes of cadmium(II) with isoniazid and niazid

nije evidentirano

coordination polymer ; cadmium ; isoniazid ; niazid ; crystal structure ; weak interactions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

99

01.01.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija