Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa (CROSBI ID 231154)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kaić, Ana ; Mioč, Boro
hrvatski
Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa
Meso po svom nutritivnom sastavu spada u namirnice visoke hranjive vrijednosti i zauzima važno mjesto u ljudskoj prehrani. Ono je ujedno i glavni izvor masti u prehrani stanovništva te mu je zastupljenost u dnevnom meniju razvijenih zemalja velika. S obzirom da su potrošači sve više svjesni uloge masnog tkiva i masnih kiselina u zdravstvenom statusu njihovi zahtjevi su pri kupnji određenih vrsta mesa sve veći i podložni čestim promjenama. Pri tome je svakako važno navesti da sadržaj masnog tkiva i pojedinih masnih kiselina u janjećem mesu varira ovisno o brojnim čimbenicima među kojima se ističu genotip, dob životinje, spol, hranidba, način držanja i anatomska pozicija mišića. Stoga je cilj ovog rada bio opisati čimbenike koji mogu utjecati na sadržaj masnog tkiva i pojedinih masnih kiselina u janjećem mesu te njihovu povezanost sa zdravstvenim statusom potrošača.
janjad; masne kiseline; mast
nije evidentirano
engleski
Fat tissue and fatty acid composition in lamb meat
nije evidentirano
fat; fatty acids; lambs
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17 (3)
2016.
856-873
objavljeno
1332-9049
10.5513/JCEA01/17.3.1783
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)