Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa (CROSBI ID 231154)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Kaić, Ana ; Mioč, Boro Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa // Journal of Central European agriculture, 17 (2016), 3; 856-873. doi: 10.5513/JCEA01/17.3.1783

Podaci o odgovornosti

Kaić, Ana ; Mioč, Boro

hrvatski

Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa

Meso po svom nutritivnom sastavu spada u namirnice visoke hranjive vrijednosti i zauzima važno mjesto u ljudskoj prehrani. Ono je ujedno i glavni izvor masti u prehrani stanovništva te mu je zastupljenost u dnevnom meniju razvijenih zemalja velika. S obzirom da su potrošači sve više svjesni uloge masnog tkiva i masnih kiselina u zdravstvenom statusu njihovi zahtjevi su pri kupnji određenih vrsta mesa sve veći i podložni čestim promjenama. Pri tome je svakako važno navesti da sadržaj masnog tkiva i pojedinih masnih kiselina u janjećem mesu varira ovisno o brojnim čimbenicima među kojima se ističu genotip, dob životinje, spol, hranidba, način držanja i anatomska pozicija mišića. Stoga je cilj ovog rada bio opisati čimbenike koji mogu utjecati na sadržaj masnog tkiva i pojedinih masnih kiselina u janjećem mesu te njihovu povezanost sa zdravstvenim statusom potrošača.

janjad; masne kiseline; mast

nije evidentirano

engleski

Fat tissue and fatty acid composition in lamb meat

nije evidentirano

fat; fatty acids; lambs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17 (3)

2016.

856-873

objavljeno

1332-9049

10.5513/JCEA01/17.3.1783

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost