Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831417

ŠPILJE U KRŠU KAO MJESTA KOJA SADRŽAVAJU BROJNE I ZNAČAJNE INFORMACIJE KLJUČNE ZA RAZUMIJEVANJE PROŠLOSTI I KORISNE ZA SADAŠNJOST I BUDUĆNOST


Bonacci, Ognjen
ŠPILJE U KRŠU KAO MJESTA KOJA SADRŽAVAJU BROJNE I ZNAČAJNE INFORMACIJE KLJUČNE ZA RAZUMIJEVANJE PROŠLOSTI I KORISNE ZA SADAŠNJOST I BUDUĆNOST // Hrvatske vode : časopis za vodno gospodarstvo, 24 (2016), 97; 233-240 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
ŠPILJE U KRŠU KAO MJESTA KOJA SADRŽAVAJU BROJNE I ZNAČAJNE INFORMACIJE KLJUČNE ZA RAZUMIJEVANJE PROŠLOSTI I KORISNE ZA SADAŠNJOST I BUDUĆNOST
(Caves in karst as the locations which contain numerous and important information in order to understand past and are useful for the present and the future)

Autori
Bonacci, Ognjen

Izvornik
Hrvatske vode : časopis za vodno gospodarstvo (1330-1144) 24 (2016), 97; 233-240

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Špilje; krš; umjetnost u špiljama
(Caves; karst; art in caves)

Sažetak
Krš predstavlja specifičan krajobraz prepun raznolikih površinskih i podzemnih oblika koji iznenađuju i plijene ne samo svojom geološkim, geomorfološkim, hidrogeološkim i hidrološkim, jednom riječju geofizičkim svojstvima. Unutar tog prostora osobitu ulogu igraju špilje koje je moguće definirati kao veće prirodne šupljine smještene na različitim dubinama unutar karbonatnih naslaga. Neke od njih imaju otvore na površini terena dok ih druge nemaju ili ih čovjek nije do sada otkrio. Pretpostavlja se da je do sada u svim prostorima krša na planeti tek mali dio krških špilja otkriven i djelomično istražen. Njihova uloga u ekološkom i geofizičkom smislu, a osobito u povijesnom vezano s razvojem civilizacije tek se počela sustavno i interdisciplinarno izučavati. Kako se ta istraživanja razvijaju i intenziviraju tako se dolazi do sve novijih, značajnijih i intrigantnijih otkrića. U posljednjih desetak godina interes za izučavanje špilja (treba naglasiti ne samo onih formiranih u kršu, ali prije svega njih) posebno je narastao, a vezan je s planetarnim istraživanjima. Arheolozi su našli brojne dokaze da su i u prapovijesti špilje služile kao mjesta u kojima su ljudi stalno živjeli ili se povremeno skrivali od nepogoda najrazličitijih vrsta. Dokazano je da su se često u njima okupljali sa svrhom obavljanja religijskih obreda. Još u prapovijesno doba čovjek ih je koristio kao svoje nastambe ostavljajući u njima dokaze o tadašnjem načinu života. Na osnovi tih artefakata arheolozi danas otkrivaju iznenađujuće tajne prošlih i nestalih civilizacija (Simek, 2004.). Goldberg i Bar-Yosef (2005.) navode da su javnost i znanstvenici fascinirani otkrićima na koje su našli i sve češće nailaze u brojnim špiljama u kršu. Špilje predstavljaju mjesta brojnih i uspješnih arheoloških iskapanja koja su započela sredinom 18. stoljeća (Shaw, 2004.). Osim arheoloških artefakata na zidovima brojnih špilja pronađeni su fascinantni crteži visoke umjetničke vrijednosti ili od velikog povijesnog značaja. Do sada su detaljnije opisani oni koji su otkriveni u špiljama u: (1) Europi (Bahn, 2004.) ; (2) Australiji i Aziji (Bernardik, 2004.) ; (3) Južnoj i Sjevernoj Americi (Stone, 2004.). Međutim, crteži koji nisu opisani u nama dostupnoj literaturi postoje i u brojnim drugim područjima, a izvjesno je da oni postoje i u mnogobrojnim do sada ne otkrivenim špiljama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
083-0831510-1511 - Proučavanje ekstremnih hidroloških situacija i vodnih rizika u kršu (Ognjen Bonacci, )

Ustanove
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split

Autor s matičnim brojem:
Ognjen Bonacci, (4434)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Scopus