Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831362

Novi model podataka CROTIS 2.0 i implementacija u novu prostornu bazu


Landek, Ivan; Marjanović Marijan; Šimat, Ivana
Novi model podataka CROTIS 2.0 i implementacija u novu prostornu bazu // Zbornik radova / Medak, Damir ; Rezo, Milan ; Zrinjski, Mladen (ur.).
Zagreb: Hrvatsko geodetsko društvo, 2014. str. 105-114 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Novi model podataka CROTIS 2.0 i implementacija u novu prostornu bazu
(New Data Model Crotis 2.0 and Implementation in a Spatial Database)

Autori
Landek, Ivan ; Marjanović Marijan ; Šimat, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova / Medak, Damir ; Rezo, Milan ; Zrinjski, Mladen - Zagreb : Hrvatsko geodetsko društvo, 2014, 105-114

ISBN
978-953-97081-9-9

Skup
Peti hrvatski kongres o katastru s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 8-9.05.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
CROTIS; INSPIRE; Temeljna topografska baza
(CROTIS; INSPIRE; Basic Topographic Database)

Sažetak
Temeljna topografska baza (TTB) uspostavljena je u Državnoj geodetskoj upravi (DGU) 2003. g. kao prostorna baza podataka koja sadržava topološki obrađene podatke planimetrije nastale prilikom kartiranja topografskih karata u mjerilu 1: 25 000. Tijekom 2013. g. izvedeno je restrukturiranje TTB-a koje je obuhvatilo izradu novog modela podataka CROTIS 2.0 na temelju kojeg je izrađena i implementirana nova prostorna baza podataka. Restrukturiranju je prethodila izrada čitavog niza studija i specifikacija, kao i određene izmjene modela podataka CROTIS. U okviru izrade novog modela podataka uzeti su u obzir zahtjevi direktive INSPIRE koja na europskoj razini postavlja niz zahtjeva za prostorne podatke koji su obvezni za sve zemlje članice Europske unije, a sve u svrhu postizanja interoperabilnosti skupova podataka i mrežnih usluga kroz prilagodbu postojećih podataka. U ovom članku bit će opisan novi model podataka CROTIS 2.0 te izrada dviju novih identičnih prostornih baza podataka, odnosno način na koji su postojeći topografski podaci konvertirani (premapirani) u novu strukturu. Od spomenute dvije baze, jedna predstavlja testnu prostornu bazu koja služi za potrebe testiranja operabilnosti i kvalitete učitanih podataka, a druga produkcijsku bazu koja služi za prostorne analize te je kao takva dostupna korisnicima. Nova ORACLE baza podataka izrađena je u projekcijskom referentnom sustavu HTRS96/TM, podaci su učitani u 2D sustav, a apsolutna visina pojedinih objekata učitana je kao atribut. Također su konfigurirani GIS alati za održavanje topografskih podataka u novokreiranoj bazi prilagođeni postojećoj programskoj opremi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb