Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperature na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u soku od šipka s dodatkom šecera (CROSBI ID 405452)

Ocjenski rad | diplomski rad

Leko, Ana Utjecaj temperature na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u soku od šipka s dodatkom šecera / Mirela Kopjar (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Leko, Ana

Mirela Kopjar

hrvatski

Utjecaj temperature na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u soku od šipka s dodatkom šecera

U radu je ispitivan utjecaj temperature (40, 60, 80 i 100 °C) na udio fenola, antocijana i antioksidativnu aktivnost u soka od šipka s dodatkom šećera saharoze, trehaloze i maltoze u kolicini od 10%. Kao kontrolni uzorak korišten je termički netretiran sok od šipka bez dodatka šećera. Udio fenola u kontrolnom uzorku iznosio je 1234, 426 mg GAE/L. U termički tretiranom soku bez dodatka šećera nema značajnih razlika u udjelu fenola, osim pri temperaturi od 100 °C gdje udio opada. Uzorci sa saharozom i trehalozom imaju veći udio fenola pri 40, 60 i 80 °C, dok pri 100 °C udio opada u odnosu na kontrolni uzorak. Uzorci soka s dodatkom maltoze pokazuju veći udio fenola pri svim temperaturama u odnosu na kontrolni uzorak. Udio antocijana u kontrolnom uzorku iznosio je 111, 903 mg/L. U termički tretiranim uzorcima soka bez dodatka šećera udio opada s porastom temperature, s tim da na 100 °C udio antocijana znacajno opada, 74, 586 mg/L. Na 40 i 60 °C, uzorci s dodatkom šećera imaju veći udio antocijana, u odnosu na sok bez dodatka šecera na navedenim temperaturama. Povišenjem temperature na 80 °C pozitivan ucinak na udio antocijana dodatkom saharoze nije uočen, za razliku od dodatka trehaloze i maltoze, dok na 100 °C samo je u uzorcima s dodatkom maltoze utvrđen pozitivan utjecaj dodatka šećera na udio antocijana. Antioksiadativna aktivnost uvelike ovisi o primijenjenoj metodi i temperaturi.

sok od šipka ; polifenoli ; antocijani ; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Influence of temperature on anthocyanins and antioxidant activity in pomegranate juice with sugar addition

nije evidentirano

pomegranate juice ; phenols ; anthocyanins ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

08.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija