Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Promjena udjela antocijana i antioksidativne aktivnosti u soku od šipka tijekom skladištenja (CROSBI ID 405450)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ćorić, Nikolina Promjena udjela antocijana i antioksidativne aktivnosti u soku od šipka tijekom skladištenja / Mirela Kopjar (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Ćorić, Nikolina

Mirela Kopjar

hrvatski

Promjena udjela antocijana i antioksidativne aktivnosti u soku od šipka tijekom skladištenja

U ovom radu je ispitivan utjecaj dodatka šećera saharoze, trehaloze i maltoze na sadržaj antocijana, fenola, antioksidativnu aktivnost i boju soka od šipka tijekom skladištenja pri 20 °C i 4 °C. Dodatkom šećera saharoze i trehaloze udio fenola u soku od šipka se povećao dok je najmanji udio fenola određen u uzorku sa dodatkom maltoze (827, 674 mg/L). Nakon pripreme uzoraka, najveći sadržaj antocijana imao je sok sa dodatkom maltoze (173, 460 mg/L), s tim da su i uzorci s dodatkom saharoze i trehaloze (162, 772 mg/L i 161, 854 mg/L) imali veći udio antocijana od kontrolnog uzorka (155, 500 mg/L). Pri određivanju udjela fenola i antocijana tijekom skladištenja, u svim uzorcima određen je pad ispitivane vrijednosti. Za određivanje antioksidativne aktivnosti korištene su DPPH, ABTS i FRAP metode. Kod određivanja antioksidativne aktivnosti DPPH metodom određen je pad pri skladištenju na obje temperature. Antioksidativna aktivnost određena ABTS metodom se tijekom skladištenja smanjila. Za razliku od prethodne dvije metode koje smo koristili za određivanje antioksidativne aktivnosti, kod FRAP metode na 4 °C uočeno je povećanje antioksidativne aktivnosti u svim uzorcima. Na 20 °C uočavamo pad antioksidativne aktivnosti, kao i kod prethodne dvije metode.

šipak ; antocijani ; antioksidativna aktivnost ; saharoza ; trehaloza ; maltoza

nije evidentirano

engleski

Change of anthocyanins and antioxidant activity in pomegranate juice during storage

nije evidentirano

pomegranate juice ; anthocyanins ; antioxidant activity ; sucrose ; trehalose ; maltose

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

08.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija