Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s dodatkom šećera (CROSBI ID 405449)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Karamatić, Ivana
Mirela Kopjar
hrvatski
Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s dodatkom šećera
U ovom radu smo istraživali utjecaj mikrovalova na udio fenola, antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje sa dodatkom šećera saharoze i trehaloze. Mjerenja su određena u kaši višnje nakon pripreme te je kaša skladištena 2 mjeseca na sobnoj temperaturi. Tijekom skladištenja došlo je do smanjenja udjela fenola. Udio antocijana se smanjuje nakon tretiranja pasterizacijom i mikrovalovima, a nakon stajanja kroz određeno vrijeme, najviši udio antocijana je kod kaše tretirane mikrovalovima s dodatkom trehaloze.FRAP metodom, izmjerena je najveća antioksidativna aktivnost. Primjenom DPPH metode nakon pripreme uzoraka je bila najviša u netretiranom uzorku, s dodatkom šećera i tretiranjem mikrovalovima vrijednost antioksidativne aktivnosti opada.Antioksidativna aktivnost mjerena ABTS metodom, nakon pripreme uzorka najveću vrijednost ima kaša tretirana pasterizacijom s dodatkom trehaloze a nakon skadištenja tijekom 2 mjeseca najveću vrijednost antioksidativne aktivnosti ima kaša tretirana mikrovalovima s dodatkom trehaloze.
kaša od višnje ; fenoli ; antioksidativna aktivnost ; antocijani
nije evidentirano
engleski
Influence of microwaves on content of anthocyanins and antioxidant activity of sour cherry puree with sugar addition
nije evidentirano
sour cherry puree ; phenolic compounds ; anthocyanins ; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
08.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar