Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s dodatkom šećera (CROSBI ID 405449)

Ocjenski rad | diplomski rad

Karamatić, Ivana Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s dodatkom šećera / Mirela Kopjar (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Karamatić, Ivana

Mirela Kopjar

hrvatski

Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s dodatkom šećera

U ovom radu smo istraživali utjecaj mikrovalova na udio fenola, antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje sa dodatkom šećera saharoze i trehaloze. Mjerenja su određena u kaši višnje nakon pripreme te je kaša skladištena 2 mjeseca na sobnoj temperaturi. Tijekom skladištenja došlo je do smanjenja udjela fenola. Udio antocijana se smanjuje nakon tretiranja pasterizacijom i mikrovalovima, a nakon stajanja kroz određeno vrijeme, najviši udio antocijana je kod kaše tretirane mikrovalovima s dodatkom trehaloze.FRAP metodom, izmjerena je najveća antioksidativna aktivnost. Primjenom DPPH metode nakon pripreme uzoraka je bila najviša u netretiranom uzorku, s dodatkom šećera i tretiranjem mikrovalovima vrijednost antioksidativne aktivnosti opada.Antioksidativna aktivnost mjerena ABTS metodom, nakon pripreme uzorka najveću vrijednost ima kaša tretirana pasterizacijom s dodatkom trehaloze a nakon skadištenja tijekom 2 mjeseca najveću vrijednost antioksidativne aktivnosti ima kaša tretirana mikrovalovima s dodatkom trehaloze.

kaša od višnje ; fenoli ; antioksidativna aktivnost ; antocijani

nije evidentirano

engleski

Influence of microwaves on content of anthocyanins and antioxidant activity of sour cherry puree with sugar addition

nije evidentirano

sour cherry puree ; phenolic compounds ; anthocyanins ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

08.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija