Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku višnje (CROSBI ID 405444)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Barbarić, Bernardica Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku višnje / Kopjar, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Barbarić, Bernardica

Kopjar, Mirela

hrvatski

Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku višnje

Cilj ovog rada je bio odrediti utjecaj dodatka glukoze i saharoze u sok od višnje na udio fenola, flavonoida, antocijana, polimernu boju i antioksidativnu aktivnost. Mjerenja su provedena nakon pripreme uzoraka i skladištenja od 7 mjeseci na sobnoj temperaturi. Rezultati uzoraka s dodanim šećerima uspoređeni su s kontrolnim uzorkom, a to je sok od višnje bez dodatka šećera. Udio fenola i flavonoida u uzorcima s dodanim šećerima nakon pripreme, je bio veći u odnosu na kontrolni uzorak, a udio antocijana je bio isti. Tijekom skladištenja je došlo do degradacije fenolnih tvari. U uzorcima s dodatkom šećera, udio fenola je bio manji, a udio flavonoida i antocijana veći, u odnosu na kontrolni uzorak. Antioksidativna aktivnost mjerena je pomoću tri metode (ABTS, DPPH i FRAP). Antioksidativna aktivnost se smanjuje skladištenjem, međutim u uzorcima s dodatkom šećera utvrđena je veća antioksidativna aktivnost.

sok višnje ; glukoza ; saharoza ; fenoli ; antocijani ; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Infulence of glucose and sucrose on phenol and anthocyanin content in sour cherry juice

nije evidentirano

sour cherry juice ; glucose ; sucrose ; phenols ; anthocyanins ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

06.10.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice