Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku višnje (CROSBI ID 405444)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Barbarić, Bernardica
Kopjar, Mirela
hrvatski
Utjecaj dodatka glukoze i saharoze na udio fenola i antocijana u soku višnje
Cilj ovog rada je bio odrediti utjecaj dodatka glukoze i saharoze u sok od višnje na udio fenola, flavonoida, antocijana, polimernu boju i antioksidativnu aktivnost. Mjerenja su provedena nakon pripreme uzoraka i skladištenja od 7 mjeseci na sobnoj temperaturi. Rezultati uzoraka s dodanim šećerima uspoređeni su s kontrolnim uzorkom, a to je sok od višnje bez dodatka šećera. Udio fenola i flavonoida u uzorcima s dodanim šećerima nakon pripreme, je bio veći u odnosu na kontrolni uzorak, a udio antocijana je bio isti. Tijekom skladištenja je došlo do degradacije fenolnih tvari. U uzorcima s dodatkom šećera, udio fenola je bio manji, a udio flavonoida i antocijana veći, u odnosu na kontrolni uzorak. Antioksidativna aktivnost mjerena je pomoću tri metode (ABTS, DPPH i FRAP). Antioksidativna aktivnost se smanjuje skladištenjem, međutim u uzorcima s dodatkom šećera utvrđena je veća antioksidativna aktivnost.
sok višnje ; glukoza ; saharoza ; fenoli ; antocijani ; antioksidativna aktivnost
nije evidentirano
engleski
Infulence of glucose and sucrose on phenol and anthocyanin content in sour cherry juice
nije evidentirano
sour cherry juice ; glucose ; sucrose ; phenols ; anthocyanins ; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
06.10.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek