Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka disaharida na udio fenola i antocijana u liofiliziranim kašama višnje (CROSBI ID 405442)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Trtinjak, Ivona Utjecaj dodatka disaharida na udio fenola i antocijana u liofiliziranim kašama višnje / Kopjar, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Trtinjak, Ivona

Kopjar, Mirela

hrvatski

Utjecaj dodatka disaharida na udio fenola i antocijana u liofiliziranim kašama višnje

U ovom radu ispitivan je utjecaj dodatka različitih količina (5, 10 ili 20%) disaharida (saharoza, maltoza ili trehaloza) na udio fenola, antocijana i antioksidativnu aktivnost liofiliziranih kaša od višanja. Rezultati su uspoređivani s rezultatima za kontrolni uzorak odnosno s liofiliziranom kašom od višanja bez dodatka šećera. Najveći udio antocijana imao je kontrolni uzorak. S povećanjem udjela šećera došlo je do smanjenja udjela antocijana, osim u uzorku s dodatkom 20% maltoze koji je imao najveći udio antocijana od svih uzoraka s dodanim šećerom. Udio fenola je također bio najveći u kontrolnom uzorku a najmanji u uzorku s dodatkom 20% trehaloze. Antioksidativna aktivnost je određena primjenom ABTS, DPPH i FRAP metode. Vrijednosti dobivene primjenom ABTS metode su niže od vrijednosti dobivenih DPPH i FRAP metodama. Najveću antioksidativnu aktivnost primjenom navedenih metoda imao je uzorak s dodatkom 20% maltoze. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da interakcije unutar kompleksnog matriksa proizvoda utječu na udio fenolnih tvari i antioksidativnu aktivnost proizvoda.

liofilizirana kaša višnje ; saharoza ; maltoza ; trehaloza ; antocijani ; polifenoli ; antioksidativna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Influence of disaccharides on phenol and anthocyanin content in freeze-dried sour cherry puree

nije evidentirano

freeze-dried sour cherry puree ; sucrose ; maltose ; trehalose ; anthocyanins ; polyphenols ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

01.10.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice