Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PREHRANA I STAVOVI STUDENATA U NASTAJANJU KARDIOVASKULARNIH BOLESTI (CROSBI ID 638560)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija

Sajko, Melita ; Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Levanić, Davor ; Veronek, Jurica PREHRANA I STAVOVI STUDENATA U NASTAJANJU KARDIOVASKULARNIH BOLESTI // ZDRAVSTVENE VEDE / Filej, Bojana (ur.). Maribor: Alma Mater Europaea, 2016. str. 217-225

Podaci o odgovornosti

Sajko, Melita ; Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Levanić, Davor ; Veronek, Jurica

hrvatski

PREHRANA I STAVOVI STUDENATA U NASTAJANJU KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Kardiovaskularne bolesti su u samom vrhu vodećeg uzroka smrti današnjice, pa i u Hrvatskoj. Povećani rizik za obolijevanje je u lošoj svakodnevnoj prehrani, lošim navikama i manjku fizičke aktivnosti. Metodologija: Istraživanje je provedeno putem ankete, s ciljem da se dobiju kvantificirani rezultati studenata o prehrambenim navikama i posljedicama istih. Postavljena hipoteza je da neadekvatno konzumiraju hranu i nisu svjesni svojih prehrambenih navika i posljedica. Rezultati: Broj anketiranih studenata je 134 u dobi od 18-33. Njih 22 žive sami, 89 s roditeljima i 23 s partnerom. Svaki dan doručkuje 46%, a dnevni unos tekućine više od 2 l, kao i manje od 2 l, je kod 50% ispitanika. Podaci pokazuju konzumaciju brze hrane, crvenog mesa, soli i pekarskih proizvoda više, a ribe, voća, povrća manje od preporuke u većine ispitanika. Zadnji obrok iza 18, 00 sati je kod 53% ispitanika. Rasprava: Rezultati potvrđuju hipotezu, a razlog takove prehrane 52% vidi u tome što im je najdostupnija i njih 31% smatra da takova prehrana doprinosi njihovom zdravlju, dok su 51% ipak zabrinuti zbog posljedica koje prehrana može imati na njihovo zdravlje. Dugotrajna neuravnotežena prehrana najčešće dovodi najprije do poremećaja (povišene masnoće i šećera), koji, ukoliko se prehrambene navike i način života ne promijene, dovode do pojave raznih bolesti, pa i kardiovaskularnih bolesti.

kardiovaskularne bolesti ; nepravilna prehrana

nije evidentirano

engleski

DIET AND ATTITUDES OF STUDENTS IN THE PROGRESS OF CARDIOVASCULAR DISEASES

nije evidentirano

cardiovascular diseases ; incorrect diet

nije evidentirano

Podaci o prilogu

217-225.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

ZDRAVSTVENE VEDE

Filej, Bojana

Maribor: Alma Mater Europaea

978-961-6966-18-4

Podaci o skupu

4. mednarodna znanstvena konferenca: Za človeka gre: družba in znanost v celostni skrbi za človeka

predavanje

11.03.2016-12.03.2016

Maribor, Slovenija

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija

Poveznice