Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 830938

Kulturno pamćenje dubrovačkoga


Gligorić, Igor Marko
Kulturno pamćenje dubrovačkoga // Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti - Knjiga sažetaka, 2. FEB, Dubrovnik, 11.- 13. prosinca 2012. / Muhoberac, Mira (ur.).
Dubrovnik: Folklorni ansambl Linđo, 2012. str. 134-134 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kulturno pamćenje dubrovačkoga
(Cultural memory of Dubrovnik's)

Autori
Gligorić, Igor Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti - Knjiga sažetaka, 2. FEB, Dubrovnik, 11.- 13. prosinca 2012. / Muhoberac, Mira - Dubrovnik : Folklorni ansambl Linđo, 2012, 134-134

ISBN
978-953-56971-3-8

Skup
2. međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozijiHrvatska folklorna i etnografska

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11. - 13.12.2012.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kulturno pamćenje ; Dubrovačka Republika ; Dubrovnik ; globalizacija
(Cultural memory ; Republic of Dubrovnik ; Dubrovnik ; globalization)

Sažetak
U vremenu u kojemu govorimo o globalizaciji i brisanju granica tema pamćenja, pamćenja u kulturnome smislu, pokazuje se iznimno važnom. Velik problem koji se postavlja pred nemalim brojem sredina/zajednica jest na koji način zadržati ono što je moje pred onime što to nije, kako zadržati ono što pripada meni i ono s čime se moje ja identificira i na čemu počiva moj identitet u cjelini. Rad govori upravo o tome problemu i zapravo predstavlja nacrt te daje smjernice detaljnijim istraživanjima: što je zapravo moje te na koji način učvrstiti sebe i njegovati posebnosti svojega kao bitnu kariku u lancu različitosti koji se svakodnevno nalazi pred opasnošću (od) unifikacije. Daje se povijesni pregled dubrovačkoga i brige za očuvanje dubrovačkoga od vremena legende o postanku grada, djela pisaca Dubrovačke Republike do suvremenih književnih djela. Prati se uloga arhitekture od vremena Republike do danas. Rad se dotiče i tema običaja u prošlosti i sadašnjosti. Posebno se ističe važnost pravovremene identifikacije onoga što je moje pred drugim koji nerijetko zadire u područje mojega te svojim prisustvom otvara mogućnost ugrozi i gubitku onoga zbog čega sam ja ja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Igor Marko Gligorić, (358162)