Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja (CROSBI ID 638524)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Balonek-Nikolić, Darija ; Duvnjak, Petar ; Klarić, Ivana ; Margeta, Vladimir ; Grčević, Manuela ; Galović, Dalida
hrvatski
Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi oksidativnu stabilnost mesa kokoši hrvatica te time pridonijeti boljem iskorištavanju genetskog potencijala u proizvodnim svojstvima te njezinom opstanku u slobodnom uzgoju. Razina nastalih produkata oksidacije lipida i proteina u mišićnom tkivu prsa i zabataka kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja značajno se razlikuje od rezultata prethodnih istraživanja na mesu pilića iz konvencionalnog uzgoja. Razina oksidacijskih produkata jače je izražena u mišićnom tkivu zabatka (TBARS 0, 29 mgMDA kg- 1mesa ; CP 1, 55 μmol/mgprot) u odnosu na mišno tkivo prsa (TBARS 0, 21 mgMDA kg-1mesa ; CP 0, 90 μmol/mgprot). Oksidativni status životinja iz slobodnog uzgoja je pod utjecajem intenzivne motoričke aktivnosti čime se povećava oksidativni metabolizam mišića i nastajanje slobodnih radikala. Međutim, dobiveni rezultati ovog istraživanja pokazuju da slobodni uzgoj nije prouzročio velike oksidacije u oba mišićna tkiva.
kokoš hrvatica ; slobodni uzgoj ; oksidacija lipida i proteina ; kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
Meat oxidative stability of Hrvatica hens from free-range
nije evidentirano
Hrvatica hen ; free-range ; oxidation ; lipid ; protein ; meat quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
240-245.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Agriculture in nature and environment protection
Rašić, S., Mijić, P.
Vukovar: Glas Slavonije
Podaci o skupu
9th international scientific/professional conference
poster
06.06.2016-08.06.2016
Vukovar, Hrvatska