Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja (CROSBI ID 638524)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Balonek-Nikolić, Darija ; Duvnjak, Petar ; Klarić, Ivana ; Margeta, Vladimir ; Grčević, Manuela ; Galović, Dalida Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja // Agriculture in nature and environment protection / Rašić, S., Mijić, P. (ur.). Vukovar: Glas Slavonije, 2016. str. 240-245

Podaci o odgovornosti

Balonek-Nikolić, Darija ; Duvnjak, Petar ; Klarić, Ivana ; Margeta, Vladimir ; Grčević, Manuela ; Galović, Dalida

hrvatski

Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi oksidativnu stabilnost mesa kokoši hrvatica te time pridonijeti boljem iskorištavanju genetskog potencijala u proizvodnim svojstvima te njezinom opstanku u slobodnom uzgoju. Razina nastalih produkata oksidacije lipida i proteina u mišićnom tkivu prsa i zabataka kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja značajno se razlikuje od rezultata prethodnih istraživanja na mesu pilića iz konvencionalnog uzgoja. Razina oksidacijskih produkata jače je izražena u mišićnom tkivu zabatka (TBARS 0, 29 mgMDA kg- 1mesa ; CP 1, 55 μmol/mgprot) u odnosu na mišno tkivo prsa (TBARS 0, 21 mgMDA kg-1mesa ; CP 0, 90 μmol/mgprot). Oksidativni status životinja iz slobodnog uzgoja je pod utjecajem intenzivne motoričke aktivnosti čime se povećava oksidativni metabolizam mišića i nastajanje slobodnih radikala. Međutim, dobiveni rezultati ovog istraživanja pokazuju da slobodni uzgoj nije prouzročio velike oksidacije u oba mišićna tkiva.

kokoš hrvatica ; slobodni uzgoj ; oksidacija lipida i proteina ; kvaliteta mesa

nije evidentirano

engleski

Meat oxidative stability of Hrvatica hens from free-range

nije evidentirano

Hrvatica hen ; free-range ; oxidation ; lipid ; protein ; meat quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

240-245.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Agriculture in nature and environment protection

Rašić, S., Mijić, P.

Vukovar: Glas Slavonije

Podaci o skupu

9th international scientific/professional conference

poster

06.06.2016-08.06.2016

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)