Značaj buče u humanoj prehrani (CROSBI ID 405358)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marek, Hana
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Značaj buče u humanoj prehrani
Zbog užurbanog života i velike količine stresa ljudi se bore s kroničnim oboljenjima poput kardiovaskularnih bolesti (hipertenzija, dijabetes, srčani i moždani udar), malignih bolesti poput raka dojke, te debljine i pretilosti koje same po sebi mogu biti uzrok dijabetesu i srčanim oboljenjima. U ovom radu donosi se značaj buče u prehrani čovjeka te se navode aktivni sastojci te biljke. Buča sadrži veliku količinu karotenoida koji su prepoznati kao antioksidativne tvari koje pomažu u prevenciji karcinoma, ateroskleroze te benigne hiperplazije prostate. Pored karotenoida, velika koncentracija tokoferola, vlakana i nezasićenih masnih kiselina u bučinom mesu i sjemenkama omogućuje olakšanje problema s probavom i smanjuje kolesterol u krvi. Ulje bučinih sjemenki također ima i hipoglikemijski učinak. Zbog obilja hranjivih sastojaka, esencijalnih aminokiselina, pektina i ostalih vlakana buča je pogodna za korištenje u pekarstvu i tjesteničaratvu te proizvodnji hrane za dojenčad. Mala kalorijska vrijednost omogućuje i pogodnost korištenja u svakodnevnoj prehrani radi regulacije tjelesne mase ili smanjenja tjelesne mase. Velika količina magnezija, selena, mangana, cinka, fosfora, kalija i kalcija pomaže u normalnom funkcioniranju enzima u metabolizmu.
buča ; karotenoidi ; vlakna ; ulje ; dijabetes ; kardiovaskularne bolesti ; karcinom ; tjelesna masa
nije evidentirano
engleski
Significance of pumpkin in human diet
nije evidentirano
pumpkin ; carotenoids ; fibers ; oil ; diabetes ; cardiovascular diseases ; carcinoma ; body mass
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
04.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek