Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Značaj buče u humanoj prehrani (CROSBI ID 405358)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Marek, Hana Značaj buče u humanoj prehrani / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Marek, Hana

Čačić Kenjerić, Daniela

hrvatski

Značaj buče u humanoj prehrani

Zbog užurbanog života i velike količine stresa ljudi se bore s kroničnim oboljenjima poput kardiovaskularnih bolesti (hipertenzija, dijabetes, srčani i moždani udar), malignih bolesti poput raka dojke, te debljine i pretilosti koje same po sebi mogu biti uzrok dijabetesu i srčanim oboljenjima. U ovom radu donosi se značaj buče u prehrani čovjeka te se navode aktivni sastojci te biljke. Buča sadrži veliku količinu karotenoida koji su prepoznati kao antioksidativne tvari koje pomažu u prevenciji karcinoma, ateroskleroze te benigne hiperplazije prostate. Pored karotenoida, velika koncentracija tokoferola, vlakana i nezasićenih masnih kiselina u bučinom mesu i sjemenkama omogućuje olakšanje problema s probavom i smanjuje kolesterol u krvi. Ulje bučinih sjemenki također ima i hipoglikemijski učinak. Zbog obilja hranjivih sastojaka, esencijalnih aminokiselina, pektina i ostalih vlakana buča je pogodna za korištenje u pekarstvu i tjesteničaratvu te proizvodnji hrane za dojenčad. Mala kalorijska vrijednost omogućuje i pogodnost korištenja u svakodnevnoj prehrani radi regulacije tjelesne mase ili smanjenja tjelesne mase. Velika količina magnezija, selena, mangana, cinka, fosfora, kalija i kalcija pomaže u normalnom funkcioniranju enzima u metabolizmu.

buča ; karotenoidi ; vlakna ; ulje ; dijabetes ; kardiovaskularne bolesti ; karcinom ; tjelesna masa

nije evidentirano

engleski

Significance of pumpkin in human diet

nije evidentirano

pumpkin ; carotenoids ; fibers ; oil ; diabetes ; cardiovascular diseases ; carcinoma ; body mass

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

04.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija

Poveznice