Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 830689

Stavovi o demenciji zdravstvenog, nezdravstvenog osoblja i korisnika domova za starije i nemoćne osobe


Mavrinac, Suzana; Ćoso, Bojana; Brekalo, Marija
Stavovi o demenciji zdravstvenog, nezdravstvenog osoblja i korisnika domova za starije i nemoćne osobe // 4th international scientific conference: All about people: society and science for integrated care of people, health sciences - proceeding book with peer review / Filej, Bojana (ur.).
Maribor: Alma Mater Europaea – ECM, 2016. str. 143-150 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Stavovi o demenciji zdravstvenog, nezdravstvenog osoblja i korisnika domova za starije i nemoćne osobe
(Attitudes toward dementia: a case of healthcare staff, non-healthcare staff and users of long-term care in retirement home)

Autori
Mavrinac, Suzana ; Ćoso, Bojana ; Brekalo, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
4th international scientific conference: All about people: society and science for integrated care of people, health sciences - proceeding book with peer review / Filej, Bojana - Maribor : Alma Mater Europaea – ECM, 2016, 143-150

ISBN
978-961-6966-18-4

Skup
4th international scientific conference: All about people: society and science for integrated care of people

Mjesto i datum
Maribor, 11.-12.03.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Demencija; stavovi o demenciji; zdravstveno osoblje; nezdravstveno osoblje; dom za starije i nemoćne osobe
(Dementia; attitudes toward dementia; healthcare staff; non-healthcare staff; retirement home)

Sažetak
Teoretska pozadina: Demencija se definira kao poremećaj kognitivnih aktivnosti koji uvelike otežava svakodnevicu, oboljelima, ali i osobama koje ih okružuju. Incidencija demencije u velikom je porastu pa potreba za educiranim osobljem postaje nezanemariva. U Hrvatskoj se danas osobe oboljele od demencije smještaju u ustanove socijalne skrbi kao što su domovi za starije i nemoćne osobe. Pri tome stavovi o demenciji zaposlenika i korisnika domova do sada nisu ispitivani, iako je poznat utjecaj ugodnosti u kontaktu i znanja o demenciji na adek - vatnost skrbi dementnih osoba. Metodologija: Ispitanici su bili podijeljeni u tri skupine: zdravstveno i nezdravstveno osoblje koje je u svakodnevnom doticaju s dementnim osobama te korisnici koji povremeno susreću pacijente s odjela za dementne korisnike. Skala stavova u demenciji (DAS) korištena je kako bi ispitali stavove o demenciji na dva faktora, ugodnosti u kontaktu s dementnim osobama te znanje o demenciji. Rezultati: Medicinsko osoblje osjeća značajno veću ugodnost u radu s dementnim osobama te pokazuje veće znanje o demenciji u usporedbi s nemedicinskim osobljem. Također, obje skupine zaposlenika pokazuju veću ugodnost od ostalih korisnika u domu. Istodobno, stariji ispitanici osjećaju značajno manju ugodnost, dok osobe koje borave ili rade u domu kraće iskazuju veću ugodnost u kontaktu s dementnim osobama. Rasprava: Pretpostavka je kako bi primjerena edukacija svih djelatnika o postupanju i brizi o dementnim osobama povećala znanje o bolesti i ugodnost u radu te stoga pridonijela kvalitetnije odrađenom poslu. Također, ukazuje se potreba za edukacijom ostalih korisnika doma koji imaju značajno niže rezultate na ugodnosti i znanju u usporedbi s djelatnicima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, PsihologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Bojana Ćoso, (352343)