Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Hydraulic Diode And Possibilities Of Its Applications (CROSBI ID 778876)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Bartolić, Ivana ; Berbić, Jadran Hydraulic Diode And Possibilities Of Its Applications // Natječaj za Rektorovu nagradu, 2011./2012.. 2012.

Podaci o odgovornosti

Bartolić, Ivana ; Berbić, Jadran

engleski

Hydraulic Diode And Possibilities Of Its Applications

Hidraulička dioda uređaj je bez pokretnih dijelova koji omogućuje slobodan prolaz tekućine u jednom smjeru, a otpor strujanju u drugom smjeru. U novije vrijeme sve se više koristi za ublažavanje negativnih posljedica koje nastaju pri nestacionarnom tečenju fluida kao što su oscilacije vodnih masa i vodni udar. Cilj ovoga rada je izraditi model hidrauličke diode i pokazati utjecaj proporcija diode na svojstvo prigušenja protoka u jednom smjeru te propuštanja u drugom smjeru. Također, cilj je ukazati na mogućnosti primjene hidrauličke diode te na prednosti njena korištenja. Prvo je dan uvod u spiralno tečenje i opis samog gibanja u diodi. Na modelu hidrauličke diode izmjereni su tlačni gubici i protok na izlazu iz modela u prigušnom i propusnom smjeru za različite visine diode (odnos D/h). Na temelju toga je određena diodnost, koja doseže vrijednost 1:12, 1 za najmanju visinu diode. Pokazano je da odnos proporcija D/h diode znatno utječe na koeficijent lokalnog gubitka u diodi. Približavanjem vrijednosti visine diode h promjeru tangencijalne cijevi D, a time i smanjenja volumena diode, dobiva se bolja učinkovitost diode.

Hydraulic diode ; dampening the flow ; the ratio D/h ; usage of hydraulic diode

Mentor: Goran Gjetvaj

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Natječaj za Rektorovu nagradu, 2011./2012.

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Građevinarstvo