Određivanje ukupnih fenola u ekstraktima dobivenih iz kore mandarine korištenjem visokog hidrostatskog tlaka (CROSBI ID 638476)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko
hrvatski
Određivanje ukupnih fenola u ekstraktima dobivenih iz kore mandarine korištenjem visokog hidrostatskog tlaka
Visoki hidrostatski tlak novija je tehnologija koja zauzima sve važnije mjesto u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Prednosti poput vremenski kratke obrade na sobnoj temperaturi, zadržavanja organoleptičkih i nutritivnih svojstava, te inaktivacije mikroorganizama u već pakiranim proizvodima dobro su ispitane, pri čemu se povećava sigurnost i rok trajanja uz ekonomsku i ekološku korist. Zahvaljujući djelovanju tlaka na promjenu fizikalnih svojstava i propusnost stanične membrane, potencijal tehnologije širi se i na druge tehnološke operacije poput ekstrakcije. Prehrambena industrija sve se više okreće okolišu prihvatljivim i poželjno jeftinijim sirovinama i tehnologijama. Korištenje visokih tlakova može dovesti do povećanja prinosa ekstrakcije i kvalitete ekstrakata, te omogućiti upotrebu ekološki prihvatljivijih otapala. Ekstrakcija iz prehrambenog otpada sve je raširenija, te je iz tog razloga za ispitivanje uzeta je kora mandarine, nastala kao otpad u proizvodnji voćnih sokova. Dobiveni ekstrakti mogu se dalje koristiti u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, uz dodatne prihode i smanjenje količine otpada u primarnoj proizvodnji. Ekstrakcija uzoraka s etanolom kao otapalom provela se na različitim tlakovima (200, 400 i 600 MPa), uz vrijeme obrade od 3, 5 i 7 min, na sobnoj temperaturi (25 oC). Za usporedbu provedena je klasična ekstrakcija (30 min, 70 oC) i određen je udio ukupnih fenola. Konvencionalna ekstrakcijska metoda pokazala je da je usprkos znatno dužem vremenu obrade i relativno visokim temperaturama prinos ekstrakcije značajno manji (min. 16, 93 %) u usporedbi sa svim ispitivanim tlakovima i vremenima obrade. Povećanje tlaka i vremena statistički značajno povećava prinos ekstrakcije do ispitivanih 400 MPa. Utjecaj vremena na ekstrakciju pokazao se statistički značajniji od utjecaja tlaka, uz p=0, 0000215. Daljnje povećanje tlaka iznad 400 MPa dovodi do degradacije i smanjenja udjela ukupnih fenola u ekstraktu. Optimalnom se pokazala ekstrakcija provedena na 400 MPa tijekom 7 min, pri čemu je postignuto najveće iskorištenje. Korištenje visokog hidrostatskog tlaka s tim parametrima može osigurati efikasno iskorištavanje otpada voća nastalog u proizvodnji sokova, te proizvodnju bioaktivnih tvari.
ekstrakcija visokim hidrostatkim tlakom; kora mandarine; ukupni fenoli
nije evidentirano
engleski
Determination of total phenols in tangerine extracts using high hydrostatic pressure
nije evidentirano
high pressure extraction; tangerine peel; total phenols
nije evidentirano
Podaci o prilogu
26-26.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)"
Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Jurinjak Tušek, Ana, Belščak-Cvitanović, Ana
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
Radionica u sklopu projekta: „Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)“
poster
09.06.2016-10.06.2016
Zagreb, Hrvatska