Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Spremnost za školu, intelektualni status i procjene ponašanja od strane roditelja i učitelja kao prediktori školske uspješnosti djece u prvome razredu osnovne škole (CROSBI ID 778873)

Druge vrste radova | rukopis

Rački, Željko Spremnost za školu, intelektualni status i procjene ponašanja od strane roditelja i učitelja kao prediktori školske uspješnosti djece u prvome razredu osnovne škole // /. 2003.

Podaci o odgovornosti

Rački, Željko

hrvatski

Spremnost za školu, intelektualni status i procjene ponašanja od strane roditelja i učitelja kao prediktori školske uspješnosti djece u prvome razredu osnovne škole

Cilj je ovoga rada bio ispitati odnose između školske uspješnosti i prilagodbe na kraju prvoga razreda osnovne škole i rezultata na testu spremnosti za školu (TSŠ), rezultata na progresivnim obojenim matricama, dobi, procijenjenih ponašanja učenika (roditelji i učiteljice), roditeljskog odgojnog stila i nekih socioekonomskih varijabli (broj članova kućanstva, obrazovanost oca i majke, zaposlenost oca i majke, samohrano roditeljstvo i trajanje pohađanja dječjega vrtića prije upisa u prvi razred). Ukupni broj je ispitane djece 140. Rezultati regresijskih analiza ukazuju na to da školsku uspješnost i prilagodbu na kraju prvoga razreda predviđa djetetova procijenjena spremnost za školu (uspjeh na subtestu percepcije i grafomotorike) objašnjavajući kod dječaka 10%, a kod djevojčica 6.5% varijance ukupnoga školskog uspjeha. Utvrđena je kumulativnost nepovoljnih okolnosti u obliku životnih uvjeta prije i po upisu u prvi razred, za školski uspjeh i prilagodbu te izraženost problema u ponašanju djece.

spremnost za školu; školska uspješnost

Radi se o pisanom stručnom radu koji broji ukupno 39 stranica, napisanom od strane psihologa Željka Račkog, izrađenom pod mentorstvom psihologinje mentorice Željke Živković, u okviru stjecanja uvjeta za polaganje stručnoga ispita po završetku jednogodišnjega pripravničkog staža kao psiholog u osnovnim školama, a pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i Zavoda za školstvo Republike Hrvatske, 14. veljače 2004. u Zagrebu. Pisanim radom i predajom ovoga teksta položen je stručni ispit za stručnoga suradnika psihologa. Predsjednik je ispitnoga povjerenstva bio Stjepan Cipek.

engleski

/

nije evidentirano

/

nije evidentirano

Podaci o izdanju

/

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Psihologija