Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mytilicola intestinalis (Steuer, 1902) parazit dagnje Mytilus galloprovincialis (Lamarck, 1819) na području Rovinja. (CROSBI ID 405329)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Usich, Matteo Mytilicola intestinalis (Steuer, 1902) parazit dagnje Mytilus galloprovincialis (Lamarck, 1819) na području Rovinja. / Pavičić-Hamer, Dijana (mentor); Kovačić, Ines (neposredni voditelj). Pula, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, . 2012

Podaci o odgovornosti

Usich, Matteo

Pavičić-Hamer, Dijana

Kovačić, Ines

hrvatski

Mytilicola intestinalis (Steuer, 1902) parazit dagnje Mytilus galloprovincialis (Lamarck, 1819) na području Rovinja.

U ovom radu istraživana je prisutnost parazita Mytilicola intestinalis u dagnji Mytilus galloprovincialis na području Rovinja od travnja do kolovoza 2012. godine. Parazit Mytilicola intestinalis je veslonožac koji ličinački stadij provede slobodan u vodi, dok je odrasla jedinka parazit u školjkaša. Ima veliku toleranciju na promjenu temperature i saliniteta mora i može negativno utjecati na domadara. Dagnje su uzorkovane sa tri postaje, Limski kanal kao područje koje nije pod antropogenim utjecajem i u kojem postoji veliki dotok slatke vode, ACI marina kao onečišćeno područje zbog velikog broja brodova i Valdibora kao područje pod antropogenim utjecajem jer se nalazi u blizini tvornice za preradu ribe. Praćenjem IK utvrđuje se promjena količine mesa školjkaša, a mjerenjem IK dagnji dobiva se uvod u ukupno fiziološko stanje. Usporedbom IK dobiju se podaci o fiziološkom stanju dagnji sa pojedinih postaja. Na svim postajama je došlo do porasta IK dagnji od travnja do srpnja, te u Limskom kanalu do smanjenja IK dagnji u kolovozu, što dokazuje da su dominantni ekološki čimbenici područja za rast dagnje temperatura, salinitet i hrana. Istraživanje zaraženosti dagnji pokazalo je prisutnost parazita samo u dagnjama iz Limskog kanala od svibnja do kolovoza. Mytilicola intestinalis prelazi u parazitski stadij povećanjem temperature vode, brojnost zaraženih dagnji raste porastom temperature što je dokazano u ovom radu. Nema statistički značajne razlike IK dagnji između zaraženih i nezaraženih jedinki što dokazuje da prisutnost parazita Mytilicola intestinalis ne utječe negativno na fiziološko stanje dagnje Mytilus galloprovincialis.

dagnja Mytilus gallprovincialis ; parazit Mytilicola intestinalis ; indeks kondicije (IK)

nije evidentirano

engleski

Mytilicola intestinalis (Steuer, 1902) parasite in the mussel Mytilus galloprovincialis (Lamarck, 1819) at the area of Rovinj.

nije evidentirano

mussel Mytilus gallprovincialis ; parsite Mytilicola intestinalis ; condition indeks (CI)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

26.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Pula

Povezanost rada

Geologija, Biologija