O maslinarstvu otoka Rave (CROSBI ID 94772)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Faričić, Josip
hrvatski
O maslinarstvu otoka Rave
Maslinarstvo je jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti na otoku Ravi. Uzgajaju se uglavnom domaće sorte orkule, drobnjače i hrambučele. Kalendra radova u maslinicima povezan je s godišnjim vegetacijskim razvojem stabla i ploda masline. Uz osonovne radnje, koje su gotovo identične na cijelom Sredozemlju pa tako i na hrvatskom tlu, ravski maslinari primjenjuju i posebne tradicionalne metode uzgoja maslina te berbe plodova i proizvodnje maslinovog ulja. Berba se maslina sastoji od podabiranja, prikupljanja plodova koji su pali na tlo, i češanja, ručne berbe plodova sa stabala. Plodovi se maslina do obrade čuvaju u maštelima, velikim drvenim posudama, i to u moru. Proizvodnja maslinovog ulja odvija se u torkulima, starim uljarama. U ravskim torkulima sačuvan je strai način obrade, s time što su mlin i tijesak elektrificirani. Dobiveno maslinovo ulje čuva se u kamenicama, velikim kamenim posudama. Vrlo je cijenjeno pa ga danas kupuju i strani turisti.
maslinarstvo; otok Rava
nije evidentirano
engleski
About Olive cultivation on Rava island
nije evidentirano
olive cultivation; Rava island
nije evidentirano