Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 830248

Stambena arhitektura Rijeke u drugoj polovini 18. i početkom 19. stoljeća


Puhmajer, Petar; Majer Jurišić, Krasanka
Stambena arhitektura Rijeke u drugoj polovini 18. i početkom 19. stoljeća // Zbornik radova znanstvenog skupa "Klasicizam u Hrvatskoj" / Kraševac, Irena (ur.).
Zagreb: Institut za povijest umjetnosti, 2016. str. 127-146 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Stambena arhitektura Rijeke u drugoj polovini 18. i početkom 19. stoljeća
(Residential Architecture in Rijeka in the Second Half of the 18th and the Beginning of the 19th Century)

Autori
Puhmajer, Petar ; Majer Jurišić, Krasanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova znanstvenog skupa "Klasicizam u Hrvatskoj" / Kraševac, Irena - Zagreb : Institut za povijest umjetnosti, 2016, 127-146

ISBN
978-953-7875-28-2

Skup
Klasicizam u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 30.-31.05.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Arhitektura; 18. stoljeće; 19. stoljeće; barok; klasicizam; Rijeka; palača Wohinz; palača Vuković; palača Bolf; palača Adamić; palača Bašić; palača Belinić
(Architecture; 18th century; 19th century; baroque; neo-classicism; Rijeka; Wohinz Palace; Vuković Palace; Bolf Palace; Adamić Palace; Bašić Palace; Belinić Palace)

Sažetak
Druga polovina 18. stoljeća u Rijeci bila je obilježena pojačanom trgovačkom aktivnošću, a, slijedom toga, i osnaživanjem građanskog staleža. To je potaknulo intenzivnu izgradnju grada koji se počeo širiti izvan gradskih zidina te nasipavanjem obale. Izniman poticaj za izgradnju dala je i Povlaštena tršćansko-riječka kompanija, koja je 1752. podigla veliki kompleks rafinerije šećera, zapadno od grada, a čija je upravna, raskošno opremljena zgrada služila i za stanovanje njezinih direktora. Neposredno uz Stari grad, osobito na tek formiranom prostoru Korza, potom u tzv. Novom gradu, danas poznatom kao Delta, kao i na ušću Rječine, današnjoj Fiumari, podižu se stambene kuće i formiraju ulični nizovi. Pojedine građevine odlikuju elementi reprezentativnog stanovanja pa se može govoriti i o arhitekturi palača. Najistaknutije od njih nastaju na sjevernoj strani Korza (palače Wohinz, Troyer, Bolf i Vuković) te na Fiumari (palače Adamić, Bašić i Belinić). Riječ je redom o višekatnicama jednostavnih pročelja na kojima se prepoznaju elementi kasnobarokne i klasicističke arhitekture. Naručitelji su predstavnici obogaćenoga građanskog sloja obrtnika i trgovaca, koji su ujedno i važni protagonisti društvenog i gospodarskog života grada. Oni su imali posrednu ali ključnu ulogu u razvoju riječke stambene arhitekture, a time i u formiranju novih gradskih vizura na prijelomu 18. u 19. stoljeće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski restauratorski zavod