Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 830112

Različitost percepcije simboličkog značenja vode


Sindik, Joško; Briški Gudelj, Marijana
Različitost percepcije simboličkog značenja vode // Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, 64 (2016), 2; 453-468 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Različitost percepcije simboličkog značenja vode
(Diversity of the perception of the symbolic meaning of water)

Autori
Sindik, Joško ; Briški Gudelj, Marijana

Izvornik
Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku (1330-0598) 64 (2016), 2; 453-468

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Apstrakcija; konkretnost; korelacija; identitet; latentne dimenzije
(Abstraction; concreteness; correlation; identity; latent dimensions )

Sažetak
Glavni cilj istraživanja bio je utvrditi da li neka socio-demografska obilježja razlikuju latentne dimenzije koje predstavljaju različita simbolička značenja vode, ili su s njima povezana. U istraživanju koje se provodilo na sudionicima iz Hrvatske, izabranih metodom snježne grude, koristio se preliminarni popis s 40 mogućih simboličkih značenja vode (izvučenih iz izvora povijesti, povijesti umjetnosti i iz svakodnevnog života), dok su sudionici procjenjivali u kojem stupnju određena značenja oni osobno pripisuju vodi. Rezultati faktorske analize pokazali su da postoje tri latentne dimenzije simboličkih značenja vode: 1. apstraktna (s ontološkim, mitološkim i religijskim značenjima), 2. konkretna (uglavnom povezana s praktičnom primjenom vode) i 3. voda kao identitetski čimbenik (povezan s nacionalnom i regionalnom pripadnošću). Žene su češće pokazivale asocijativna apstraktna značenja vode, u odnosu na muškarce. Jako „identitetsko“ značenje vode utvrđeno je kod sudionika koji su rođeni u neposrednoj blizini mora. Stariji sudionici također su pokazivali češće asocijacije na apstraktna simbolička značenja vode, kao i sudionici s duljim radnim iskustvom. Pronađene se i statistički neznačajne indicije da u dubrovačkom kraju voda ima snažno identitetsko značenje. Konačno, nisu utvrđene statistički značajne razlike u simboličkim značenjima vode kod osoba s različitim stupnjem obrazovanja. Međutim, znanje o simbolici vode može imati važnu ulogu u edukaciji ljudi po pitanjima upravljanja vodama i zaštite okoliša.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb,
Institut za antropologiju

Autor s matičnim brojem:
Joško Sindik, (273042)

Časopis indeksira:


 • Web of Science Core Collection (WoSCC)
  • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
 • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


 • Scopus
 • ESCI
 • ERIH
 • EBSCO Publishing
 • DOAJ
 • Hrčak