Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pozicija Republike Kine u globalnim odnosima (CROSBI ID 638266)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Vizjak, Ana ; Katičić, Ljiljana ; Vizjak, Maja Pozicija Republike Kine u globalnim odnosima // Eighth International Conference: 'An Enterprise Odyssey: Saving the Sinking Ship through Human Capital' / Galetić, Lovorka ; Načinović Braje, Ivana ; Jaković, Božidar (ur.). Zagreb: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 504-511

Podaci o odgovornosti

Vizjak, Ana ; Katičić, Ljiljana ; Vizjak, Maja

hrvatski

Pozicija Republike Kine u globalnim odnosima

Prema analizama MMF-a za 2014., Kina je postala najmoćnija ekonomska sila u svijetu. Nakon 142 godina, Kina je pretekla SAD, ali početkom 2016. godine, Kina stagnira i postaje teret u globalnoj ekonomiji. Ovakav razvoj će uzrokovati ozbiljne globalne posljedice te pad ekonomske moći SAD-a. Amerika mora prihvatiti da će konkurentska borba s Kinom biti korištenje ekonomske politike kao učinkovito sredstva državništva. Projekt "Pivot to Azija" je središnji dio SAD vanjske politike. Najveći trgovački pakt Kina pregovara s Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), koji je pokrenut u 2012. godini i predstavlja kinesku verziju trgovinskog sporazuma koji nije prijetnja TPP. TPP bi trebao uspjeti ili ne a ovisiti će o ekonomskim postignućima. Postoji zabrinutost kako će Kina regulirati pravila. Radi se o uklanjanju protekcionističkih trgovinskih barijera. To su tehničko trgovinski-liberalizacijski procesi koji se odvijaju u trgovačkim poslovima koji ne uključuju Kinu. Izražava se strah od Kine koji ukazuje na to da Kina promovira merkantilizam u svojim trgovinskim sporazumima, što nije slučaj. Ako Kina i njeni poslovni partnerli iberaliziraju trgovinu na način na koji oni rade, to je super za njih, i na kraju za Ameriku isto. Nastali gospodarski rast će pružiti se Americi prosperitetniji tržište za trgovinu.

Kina, Globalizacija, TPP-Trans-Pacific Partnership, Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)

nije evidentirano

engleski

The position of the Republic of China in globalisation relations

nije evidentirano

China, globalization, Trans-Pacific Partnership (TPP), Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).

nije evidentirano

Podaci o prilogu

504-511.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Eighth International Conference: 'An Enterprise Odyssey: Saving the Sinking Ship through Human Capital'

Galetić, Lovorka ; Načinović Braje, Ivana ; Jaković, Božidar

Zagreb: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-346-027-7

Podaci o skupu

Eighth International Conference: 'An Enterprise Odyssey: Saving the Sinking Ship through Human Capital'

predavanje

08.06.2016-11.06.2016

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Ekonomija