Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 829522

Uloga psihološke osnaženosti u odnosu doživljene pravednosti i odgovornog organizacijskog ponašanja tima


Jakopec, Ana; Sušanj, Zoran
Uloga psihološke osnaženosti u odnosu doživljene pravednosti i odgovornog organizacijskog ponašanja tima // VI. znanstveno-stručni skup "Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici“ / Kurtović, Ana ; Jakopec, Ana ; Krupić, Dino ; Anić, Iva (ur.).
Osijek: Filozofski fakultet Osijek, 2016. str. 51-51 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Uloga psihološke osnaženosti u odnosu doživljene pravednosti i odgovornog organizacijskog ponašanja tima

Autori
Jakopec, Ana ; Sušanj, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
VI. znanstveno-stručni skup "Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici“ / Kurtović, Ana ; Jakopec, Ana ; Krupić, Dino ; Anić, Iva - Osijek : Filozofski fakultet Osijek, 2016, 51-51

ISBN
978-953-314-085-8

Skup
VI. znanstveno-stručni skup "Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici“

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 25-27.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Psihološka osnaženost; organizacijska pravednost; odgovorna organizacijska ponašanja

Sažetak
Odgovorna organizacijska ponašanja univerzalno su prepoznata kao važan organizacijski ishod, obzirom da se smatraju neizostavnim dijelom domene radne uspješnosti. Percepcije pravednosti u organizacijskom kontekstu pokazale su se iznimno važnim odrednicama odgovornog organizacijskog ponašanja zaposlenika, kako na individualnoj, tako i na grupnoj razini. Cilj je ovoga istraživanja provjeriti ulogu psihološke osnaženosti tima u odnosu između doživljaja tima o pravednosti različitih izvora (rukovoditelja, organizacije i suradnika) i odgovornog organizacijskog ponašanja tima specifično usmjerenog prema navedenim izvorima pravednosti. Istraživanje je provedeno na uzorku od N=196 timova zaposlenih u 69 različitih organizacija. Rezultati path analiza pokazuju da doživljaj tima o pravednosti rukovoditelja pozitivno direktno djeluje na odgovorno organizacijsko ponašanje tima prema rukovoditelju, ali djelomično i indirektno, putem doživljaja psihološke osnaženosti tima. Nadalje, doživljaj tima o pravednosti suradnika također direktno pozitivno djeluje na odgovorno organizacijsko ponašanje tima i prema suradnicima, a djelomično i indirektno, ponovno putem doživljaja psihološke osnaženosti tima. Kada je riječ o odgovornom organizacijskom ponašanju tima prema organizaciji, doživljaj tima o pravednosti organizacije dovodi do odgovornog organizacijskog ponašanja tima prema organizaciji jer se tim osjeća psihološki osnaženim. U ovom je slučaju posredujući učinak psihološke osnaženosti potpun. Raspravlja se o važnosti kolektivnog doživljaja pravednosti i osnaženosti za razumijevanje odgovornog organizacijskog ponašanja tima te se nude praktične implikacije nalaza za upravljanje i razvoj ljudskih potencijala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka,
Filozofski fakultet, Osijek